За децата - "Щедрото дърво"

За децата - "Щедрото дърво"
Снимка: Точица

Какъв по-хубав подарък за децата от книжка? Ако искате да зарадвате малчуганите с някаква по-различна от добре познатите до момента приказки, може би "Щедрото дърво" на Шел Силвърстийн е това, което ще ви хареса.

Книгата се продава в астрономически тиражи и е преведена на над 30 езика, но за да постигне този успех са й били нужни доста усилия. Шел Силвърстийн пише книгата през 1962 г. и в продължение на четири години обикаля издателствата в опит да я продаде.

Всички я харесват, четат, просълзяват се... и я отхвърлят - като твърде кратка, твърде тъжна, твърде неясна като адресат. И така, докато не стига до легендарната редакторка Урсула Нордстрьом от "Харпър&Роу", която застава зад нея и я издава, без да закача дори тъжния край.

Доколко е тъжен, е въпрос на гледна точка като всичко в тази енигматична книга. Историята разказва за дървото, което обичало едно момченце и било щастливо всеки път, когато му давало нещо, независимо дали това даване го унищожавало - от ябълки за продан, до клони, от които да си построи къща, и ствола си, от който да си издълбае лодка и да отплава.

Разказът се събира в няколко странички, но предизвиква планини от интерпретации. Някои виждат в нея алегория на родителството, други - на християнството, трети се възмущават от привидения патерналистки подтекст.

Всъщност, историята е проста и магнетична като мит, който не се нуждае от значение, защото въздейства сам по себе си, не като обвивка за поука... Читателите или се смущават, или се влюбват в нея, а децата я четат по няколко пъти или си мечтаят да я пренапишат.

Книгата вече е факт и на български език, благодарение на превода на проф. Александър Шурбанов, а от 21 декември ще е достъпна в книжарниците, от издателство "Точица".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти