Време за четене: Златният син

Време за четене: Златният син
Снимка: netinfo

На днешния 17-и декември излиза „Златният син“ – още едно пътуване към Индия от авторката на бестселъра „Изгубената дъщеря“.

За книгата
Силата да промениш живота на друг човек може да бъде огромна отговорност или непосилно бреме. А за Анил Пател ще се окаже и двете едновременно...

Анил е първородният син в заможно фермерско семейство. Родителите му обработват оризища в индийското селце Панчагар. От него се очаква да наследи баща си като старейшина на рода и арбитър в решаването на семейни спорове. Анил обаче постига блестящи резултати в училище и се осмелява да поеме по различен път.

Завършва медицина в Ахмедабад и спечелва стипендия за специализация в една от най-големите американски болници. На двадесет и три години златният син напуска родния си дом.

На другия край на света, в Далас, Анил вкусва от свободата и сладките, но забранени удоволствия. Той за пръв път опитва алкохол и се влюбва в красивата американка Амбър. Но вижда и другото лице на Америка: често става жертва на расистки обиди и започва да се съмнява в професионалните си умения.

У дома най-добрата му приятелка от детството Лийна се омъжва, но уреденият ѝ брак не ѝ носи щастие.

Тя прекарва дните си в порутена къща заедно с грубия си съпруг и злобните му роднини, работейки до изнемога.

Младата жена намира утеха единствено в спомените за Анил и копнее да го види отново.

Шест месеца по-късно Анил се връща в Панчагар за погребението на баща си и се среща с Лийна. Разкъсван между чувствата и дълга, той е изправен пред съдбоносен избор...

За авторa
Шилпи Сомая Гоуда е родена в Торонто, където родителите ѝ емигрират от Бомбай. Завършва университета Станфорд с магистърска степен по финанси.

Преди да започне да пише, Шилпи работи като финансист в продължение на десет години.

Дебютният ѝ роман – „Изгубената дъщеря“ – се превръща в сензация още с появата си на пазара. Издаден в 24 страни и продал 1 млн. екземпляра, той оглавява класациите за бестселъри в САЩ, Канада, Израел, Полша и Норвегия и се радва на изключително топъл прием и в България.

Номиниран е за редица престижни награди, сред които Международната награда на Ирландия за литература, най-добър дебют и за най-добра съвременна книга. Канадската режисьорка от индийски произход Дийпа Мехта, известна с киноадаптацията на „Среднощни деца“ от Салман Рушди, работи по филмовата версия на романа.

Днес Шилпи живее в Калифорния със съпруга си и двете им деца.

Пет години след появата на „Изгубената дъщеря“, авторката е готова и с втория си роман – „Златният син“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти