„Тинузавър“ - ПРОМЯНАТА е в образованите деца на България

Представяме ви финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА, осъществявана в партньорство с Reach for Change България. За един от петте проекта може да гласувате на www.nova.bg/promyanata до 3-ти февруари. Тримата с най-много гласове ще продължат в последния етап на конкурса.

Те са Невен Боянов и Ивайло Николов. Невен е предприемач, програмист и преподавател по Информационни технологии във Великотърновския университет. Пленен е от технологиите и мечтае да се занимава с тях още от дете, когато за първи път чува думата „компютър“ по телевизията. Ивайло Николов е програмист и специалист по управление на технологични проекти. Програмирането е негова страст и начин да бъде полезен за другите.

Какво е „Тинузавър“?

„Тинузавър“ учи децата на програмиране, математика, физика и електроника по забавен и практичен начин. Екипът на „Тинузавър“ е създал специален хардуер и софтуер, с които децата могат да си сглобят сами миниатюрно компютърче, а след това да го програмират. Създават нещо работещо със своите собствени ръце, само за няколко часа. Това ги ентусиазира и повишава интереса им към изучаваните предмети. Невен и Ивайло са разработили и детайлни инструкции и учебни материали. С тях всеки преподавател в частна школа, училище или университет, може лесно да преподава по методологията на „Тинузавър“.

Защо създават „Тинузавър“?

Невен създава прототипа на миниатюрното компютърче на „Тинузавър“ преди седем години. В началото работата по него и по придружаващия го софтуер е само хоби. Но тествайки ги с други преподаватели в школи и университети, както и с колеги от областта на технологиите, сред които е и Ивайло, Невен вижда колко голям потенциал имат. Благодарение на „Тинузавър“ учителите имат инструмент, с който да покажат на децата на практика теорията, която им преподават. Учениците започват да учат с желание, защото виждат колко интересни и полезни всъщност могат да са природните науки.

Как работи „Тинузавър“?

Всеки курс в „Тинузавър“ започва със сглобяването на миниатюрно компютърче. Децата получават комплект платки и програматор, които сами подреждат и запояват. След това идва ред на програмирането чрез прости задачи. Децата свързват светодиоди и бутони към платката и ги програмират да светят, мигат и издават звуци. Това се случва лесно чрез специалната платформа Блоктину. В нея могат да се ползват блокчета, за да се изгради програма или да се пише код. Колкото повече напредват децата, толкова по-сложни системи сглобяват и програмират.

Курсовете на „Тинузавър“ се провеждат извън учебната програма. Те не заместват наученото в училище, а имат допълваща роля, като дават практическа перспектива на знанията, получени в клас. Софтуерът, методиката и учебните материали на „Тинузавър“ са със свободен лиценз и могат да бъдат използвани от всички. А хардуерът е изключително достъпен. Екипът им провежда и обучения за учители, които искат да преподават чрез методологията на „Тинузавър“.

„Тинузавър“ се развива изключително успешно, като вече се използва в университети, школи и домове в България и чужбина. Но за Невен и Ивайло това не е достатъчно. Тяхната мечта е чрез „Тинузавър“ всички деца в България, включително тези в най-малките населени места, да имат шанса да се запалят по природните науки и програмирането. Всяко дете да се докосне до технология, която да му помогне да се реализира по-добре в бъдещето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти