Страстта според Исабел Алиенде

Страстта според Исабел Алиенде
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

Да пишеш за любим автор е като да обясняваш колко хубав е новият ти парфюм - каквито и думи да намериш, никога няма да бъдат достатъчни. Трябва да го опиташ.

Така и с моята любима чилийска авторка, вълшебницата на словото и историите за любов, гуруто на латино-американския магически реализъм в пола, Нейно Величество Исабел Алиенде.

Мога спокойно да я нарека и кралицата, повелителката, господарката на моята библиотека. Стои винаги отдясно на Маркес и вляво от Библията.

Знам, че когато ми е самотно, тъжно, объркано, нейните думи винаги ще ме спасят. Или най-малкото - поне ще ме вдъхновят не само да се хвана и изтегля за косата на повърхността, но и да изправя рамене, да вдигна гордо глава и да затракам с токчета по паважа.

"Най-женската авторка" за всички времена е дребничка брюнетка с чувство за хумор, огнени очи и огромна усмивка.

Исабел е родена в Перу, но израснала в Чили, емигрирала във Венецуела и понастоящем живееща в САЩ.  Дете на дипломати, племенница на Салвадор Алиенде, борец за свобода срещу режима на Пиночет, латиноамериканската перла е гражданин на света, космополит по дух и човек с изострено чувство за справедливост.

Готова да подкрепи всяка кауза, която е в името на доброто, милосърдието и мира, Исабел Алиенде неслучайно е канена да изнася речи на високи световни форуми.

Не само това – тя е една от петте влиятелни жени, избрани да носят олимпийския огън от петте континента на зимните олимпийски игри в Италия през 2006 в Торино. Две спортистки, Сюзън Сарандън, София Лорен и тя.

С удивителен финес и любов, Исабел споделя следното от трибуната на конференция TED, спомняйки си за тези мигове в Торино:

"Прашинка сняг, малко лед или подухване на вятъра може да повлияе на резултата от едно надбягване или една игра. Това, което има най-силно значение обаче – повече от тренировки и късмет, е сърцето. Само безстрашно и решително сърце може да спечели златния медал. Нужна е най-вече страст. Улиците на Торино бяха покрити с червени плакати, разгласяващи лозунга на олимпийските игри.

Страстта живее тук. Не е ли това една вечна истина? Сърцето е това, което ни движи и определя нашата съдба. Това е, което аз търся за героите на моите книги: страстно сърце. Аз имам нужда от отцепници, дисиденти, авантюристи, аутсайдери и бунтари, които задават въпроси, престъпват правилата и поемат рискове."

Страстта е основен герой във всичките над 20 книги на Исабел Алиенде, независимо дали пише семейна сага, криминален трилър, детска приказка или автобиографичен роман. Още от първата ѝ книга "Къщата на духовете", станала световен бестселър, преведена и преиздавана стотици пъти, филмирана с едни от най-добрите холивудски актьори, та до последната ѝ книга в редовете между историите, описанията и репликите на героите дебне невидимото око на магичното в нашия свят. Така, заедно с пирати, фотографи, учители, готвачки, номади, бегълци, живеят и духове, призраци и сънища.

Независимо дали ще разказва лична история и ще преборва мъката по рано починалата ѝ дъщеря Паула, или ще споделя любовните си терзания и перипетии на съзряването, или ще оживява в кожата на вихрените си героини, Исабел винаги прави всичко това с удивителна лекота и непринуденост. Имаш усещането, че най-добрата ти приятелка е седнала с теб на чаша вино и ти разказва съкровени случки.

Тази абсолютна липса на дистанция между пишещ и четящ, неподкупната обич към всяко живо същество, тоталната загриженост към майката, жената, творящата живот, правят от Алиенде един истински духовен учител. Но за жени. И не само.

Нека припомним най-известните ѝ книги – "Афродита", "Ева Луна" и "Приказки на Ева Луна", "Портрет в сепия", "За любовта и сянката", "Инес, моя душа", "Дневникът на Мая", "Сборът на дните", "Зоро", "Моята измислена страна", и най-новата - "Любов". Книги за всяка възраст и време.

Стилът на Алиенде е лек, приятен, четивен, и в същото време - дълбок, и водещ ни до разсъждения по най-важните въпроси на битието. Сюжетите ѝ крачат с размах през всички континенти и са над времето, неподвластни на мода и течения.

Темите, които я вълнуват и за които разгръща безмерния си талант с проучване, сърце и плам, са преданост, справедливост, насилие, смърт, политическа и социална свобода, равноправие. В книгите си умело оплита историите си, боравейки с любимите си съвпадения, предчувствия, емоции, сънища.

Рационалното и ирационалното си дават среща, сядат на една маса и си стискат ръцете.

Алиенде пише така, както един истински гурме шеф готви – с тайнствени подправки, неочаквани комбинации и много любов. Резултатът е "дъхави и вкусни" истории, които пленяват и влюбват и карат сетивата ни да трептят.

Но нека не ставам многословна, защото и най-доброто ястие може да бъде пресолено или препечено, а от масата е добре винаги да се става малко гладен.

Ако сте чели Алиенде – прочете още и пак. Ако не сте, веднага поправете пропуска.

Това е любов. От пръв поглед. И завинаги.

Признах си. Исабел, моя душа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти