Щастието е важно и има 4 лапи

Щастието е важно и има 4 лапи
Снимка: iStock

Мария Николова

Замисляли ли сте се някога откъде идва храната, която консумираме всеки ден? А задавали ли сте си въпроса как се произвежда храната, която похапват домашните ви любимци?

Е, сега ще мога да ви разкажа относно второто запитване, защото преди няколко дни се потопих отблизо в света на Purina, марка, създаваща кучешка и котешка храна с над 90-годишна история. И гарантирам ви, много е интересно и има какво да научите…

Ако преди седмица някой ме беше попитал какво точно се съдържа в храната за домашни любимци, щях да въртя очи от неудобство и да си замълча, предизвиквайки любопитството си по темата. Днес обаче вече знам, че преди всичко това е сложен, отговорен и дълъг процес, с много мисъл и грижа по отношение на домашните кучета и котки.

Пристигаме във фабриката на Purina в китното италианско градче Портогруаро. То се намира близо до Венеция, в него живеят 25 000 души, а времето е дъждовно, но меко и приятно. Идеално, за да научим повече за процеса на работа и ценностите на бранда.

Историята на Purina e безкрайно увлекателна – тя стартира в Щатите преди повече от 90 години като малък семеен бизнес, а към днешна дата е част от портфолиото с продукти на Nestle. В нашата страна Purina е част от Nestle семейството от 2002 година. В момента в световен мащаб в компанията работят над 30 000 души, а в Европа те са около 8000, като в това число освен служителите по производствената част, влизат и над 500 експерта от ветеринари и специалисти по хранене и поведение на животните.

e
Снимка: Личен архив

Фабриката на Purina в Портогруаро

Предприятието на Purina в Портогруаро е специализирано в производството на суха котешка и кучешка храна. Още 14 други фабрики на марката в Европа се грижат за създаването и на мокра.

Още в първите мигове в офис помещенията на завода разбираме, че брандът е “pet friendly” или иначе казано – разрешено е да доведеш домашния си любимец на работа с теб (стига да има всички необходими за животинчето ваксини). Това не ме изненадва, тъй като италианците са изключително широко отворени към отглеждането на домашни любимци в домовете си. Ако в България все още се гледа с лошо око на това да влезеш с кучето си в мола или е мисия невъзможна да наемеш квартира, ако си собственик на котка, то в Италия тези морално остарели разбирания за животните са отдавна забравени. Вгледайте се при следващата си екскурзия до Ботуша и ще осъзнаете, че с домашен любимец си добре приет навсякъде, дори и в луксозните бутици на италианските дизайнери…

г
Снимка: Личен архив

Един малък приятел, който ни посрещна в офисната част на фабриката. Кученцето се казва Силва, а неговият собственик е служител на Purina и днес го е взел със себе си на работа.

В Италия почти всяко семейство гледа или куче, или коте, или и двете. А фабриката в Портогруаро не прави изключение и приема с отворени обятия животинките на служителите си. На входа на офиса има симпатично табло със снимките на кученцата и стопанинът на съответното отбелязва „днес съм тук“ или „днес съм вкъщи“.

e
Снимка: Личен архив

Ах, това сладко табло!

Любопитен факт е, че италианците изобщо не държат на породата на кучето, важното е да мило, любвеобилно и да радва семейството, което го отглежда. Но пък държат то да похапва качествена, вкусна храна, която да му доставя всички важни и необходими за балансиран живот вещества.

Именно затова не е случайно, че Purina изповядва ценности като това да насърчава осиновяването на животни от приюти, да създава храни за домашни любимци без изкуствени съставки, на чиито етикет всичко да е написано разбираемо и наистина да се съдържа в пакета, чрез храните си да се грижи за здравето и теглото на домашните любимци. Освен това е толерантна към идеята все повече компании да позволяват на собствениците на кучета да ги водят в офиса.

Това, което обаче отличава най-много Purina в положително отношение като бранд, e ангажираността към здравето на животните и тяхното правилно развитие още от най-ранна до най-късна възраст, както и отношението им към тях, когато имат здравословен проблем. Марката има специализирани серии храни за малки, средни и големи породи кучета, за бебета, подрастващи и възрастни животни, за котки, има медицински серии храни за болни кучета и котки, има продукти за храносмилателната система, за алергии, за диети.

e
Снимка: Личен архив

Ето това съдържат храните Purina: каквото пише на етикета, това е и в продукта

А от този месец на пазара излиза и най-новият продукт на бранда – Purina One котешка храна, която съдържа лактобацили и Омега-6 мастни киселини и по този начин се грижи за здравето на котката отвън и отвътре. Тя се произвежда по нова формула, която носи името Бифенсис, а проучване доказва, че ако котенцето се храни в продължение на само 3 седмици с нея, тя се отразява благоприятно на перисталтиката, имунната система, козинката, зъбите и кожата на животинчето.

e
Снимка: Личен архив

Новият продукт на Purina, специално за котки

В България Purina има 2 канала на разпространение – в специализираните магазини за животни и в супермаркетите. На наша територия продуктовото портфолио на Purina съдържа 12 бранда кучешка и котешка, суха и мокра храна. А добрата новина е, че Purina One ще се предлага и в супермаркетите, което ще я направи още по-лесно достъпна, когато собствениците на котки искат да предоставят на любимците полезна и качествена храна.

Брандът отделя голямо внимание към изследването на храната и домашните любимци и не се задоволява с нищо, по-малко от най-доброто в сектора. Както казват специалистите и във фабриката в Портогруаро – преди да стигне до купичката на нашето коте или куче, храната минава над 150 стъпки на проверка, а самите експерти създават храната за 2-та типа животни спрямо техния начин на живот, спрямо индивидуалните потребности на породата и спрямо размера им.

e
Снимка: Личен архив

Така влизаме в производствената част на фабриката, екипирани спрямо правилника за работа, безопасност и хигиена на средата

Purina работи активно и по-разбиване на следните 3 клишета в индустрията: „храната за домашни любимци е скъпа“, „кой знае как се произвежда кучешката/котешката храна“ и „по-добре да готвя за домашния си любимец“.

Знам, че тези твърдения са неправилни, и сега ще ви кажа защо. Да започнем отзад напред. Невинаги котките и кучетата реагират на човешката храна по същия начин, по който реагира организма на хората. Понякога един изяден твърде сладък плод може да умори кученцето, а готвенето на ориз и месо не съдържа в себе си всички хранителни вещества, от които се нуждаят любимците.

e
Снимка: Личен архив

Контролът на качеството е изключително важен за Purina, навсякъде в завода има подобни "проби" от различните видове храни, които се преглеждат до последния детайл

Относно второто – Purina има изключително прозрачна политика по отношение на производството на храната, неслучайно се допускат медии в производствената част на завода. Уверявам ви, че в кучешката и котешката храна на бранда има само полезни за животното съставки, поднесени по най-правилния за усвояване от тяхна страна начин – зеленчуци, растителни и животински масла, протеин от месо, витамини – никакви консерванти и никакви изкуствени оцветители. Рецептите за храните на Purina са базирани изцяло на естествените нужди на животното.

e
Снимка: Личен архив

Лабораторията на Purina в Портогруаро - тук се изследват всички нови суровини за храна, които пристигат и предстои да се превърнат в гранули за домашни любимци

А за цената – отглеждането на домашния любимец е свързано с разходи, разбира се, но едва ли постоянното готвене за животното излиза чак толкова по-изгодно от специализираната за него храна. А и нека не пропускаме, че Purina имат серии храни на различни цени, разликата при тези на по-висока е в съотношението на протеин в състава им. С качеството обаче не се прави компромис и то винаги е на ниво.

e
Снимка: Личен архив

Червеното оцветяване в храните идва не от изкуствени химикали, а от ето този екстракт от цвекло. Полезно и прекрасно. А зеленото - съответно от спирулина.

И последно, но не по важност, Purina работи в посока до 2025 година да направи всички свои опаковки рециклируеми. Впрочем, това е мисия и пред цялата гама продукти на Nestle в световен мащаб, смела цел, която обаче ще бъде изключително значима за околната среда, ако бъде постигната.

След посещението на фабриката на Purina мога смело да заявя, че производството на кучешка и котешка храна е много по-сериозен, отговорен и сложен процес, отколкото подозирате.

И че купувайки плик храна с бранд на Purina, вие купувате един наистина качествен продукт, чийто контрол минава по всички канали от получаването на суровината до пакетирането за доставка и можете да бъдете напълно спокойни, че котенцето или кученцето ви похапват всички полезни храни и вещества, от които организмът им има нужда.

e
Снимка: Личен архив

Складът за суровини на фабриката

e
Снимка: Личен архив

Производственият цех

e
Снимка: Личен архив

Храната вече е готова и се пресортира, мярка за допълнителен контрол на качеството

e
Снимка: Личен архив

...и се пакетира

Не е преувеличение, когато хората казват "щастието има 4 лапи". Е, аз бих допълнила единствено, че щастие е и когато нашето щастие е щастливо. А това се получава, когато то осъзнава колко много го обичаме, грижим се за него отговорно и искаме най-доброто за него.

e
Снимка: Личен архив

Крайният резултат е важен само когато е качествен и достигнат отговорно

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти