Размерът няма значение

Размерът няма значение
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Когато става въпрос за качествено кино, времетраенето няма значение. Силното и атрактивно съдържание може да бъде показано или разказано и в по-кратки форми.

През последните години киното бележи бум в производството на къси филми. Организират се международни, световни фестивали, правят се редица конкурси, големи корпорации дори финансират такива филмчета, които рекламират техни продукти или услуги. Рекламите, трейлърите, видеоклиповете са част от развитието на краткия жанр.

У нас с нарастващ интерес и успех могат да се похвалят фестивали на късометражките като този в Балчик, "Ранно пиле", "Ниси Маса", "Филмини", и разбира се – "Късо Съединиение".

За пета поредна година ентусиастите от "Позор къмпани" огранизират в София, а после пътуват и в други градове, фестивала "Късо съединение".  Програмата можете да видите ТУК.

Тазгодишното издание ще се проведе от днес, 9 август, до 23 август, а селекцията включва над 100 късометражни филма обединени в 11 програми.

Местата, на които ще се състоят прожекциите са Дом на киното, Евро синема, Институт Сервантес – София, Американски център, "+ това" и Dada Cultural Bar.

Програмата включва испанско, американско, хърватско, скандинавско и българско късометражно кино. Организираторите са подбрали най-доброто от петте години и ще ви го покажат в специалните вечери, посветени на малкия юбилей.

Много големи имена от голямото кино – режисьори, актьори, продуценти, се пробват в този модерен и симаптичен жанр. Живеем в динамично и забързано време, което ни е научило да възприемаме с друга скорост, да сме алчни и жадни за време.

Ето как седмото изкуство отговаря на това предизвикателство, правейки малки форми. Това е авантюра, както за правещите, така и за гледащите късометражки, защото изисква голяма концентрация. Нещо като шотове вместо коктейли.

Съзнавайки риска, но и изкушението, "Позор къмпани" са предвидили за любителите, но и за незапознатите, няколко култови събития, едното от които е така нареченото "Звездно късо съединение".

Това е черно-бяла програма с късометражни филми на Солве Съндсбо, който снима известни холивудски звезди в рамките на минута – без говор, озвучени само от класически музикални произведения.

Пред камерата на Съндсбо застават Натали Портман, Хавиер Бардем, Майкъл Дъглас, Венсан Касел, Тилда Суинтън, Мат Деймън, Джеймс Франко и Робърт Дювал.

Един от основните акценти в програмата на "Късо Съеднинение" е филмовият експеримент на продуцента Микеле Чивета, който кани 42 режисьори, за да заснемат свои филмови експерименти с продължителност 42 секунди.

В това приключение се впускат имена като Дейвид Линч, Абел Ферара, Хармъни Корийн, Майк Фигис, Гаспар Ное, Лари Кларк, Азия Ардженто, Шон Ленън и Джеймс Франко. Селекцията естествено носи името "За 42 секунди".

Особена атракция представлява еротичният проект на хърватката Ирена Скорич "Хептамерон" (трейлър ТУК), определен от критиката като успешен опит за съвременен прочит на "Декамерон".

В същата атрактивна тематична ниша са "Сексът в случки" и филмът на Сали Потър "Истерия", в който с уникални монолози се изявяват Джуди Денч, Стив Бушеми, Джон Легуизамо, Даян Уийст, Еди Изард, Боб Балабан, Лили Коул и неузнаваемият Джъд Лоу в ролята на екстравагантен травестит.

Благодарение на доброжелателността на Институт Сервантес ще бъде показана програмата "В страната на баските", включваща късометражни филми от Баския регион. Прожекциите ще се състоят в Институт Сервантес и входът за тях ще бъде свободен.

Американците също ще се включат с два класически филма, единият от тях  е "Завладяването на Дивия Запад" - носител на 3 награди "Оскар", а сред актьорския състав откриваме имена като Джон Уейн, Грегъри Пек, Хенри Форд, Джеймс Стюарт.

Благодарение на подкрепата на Американското посолство в България, ще можем да видим и "Фул Хаус по О’Хенри" - пет новели, заснети по разкази на О’Хенри. Прожекциите ще бъдат в Американския център на площад "Славейков" , а входът е свободен.

В знойните августовски жеги ние ви препоръчваме споделянето на хубава, нестандартна селекция от късо кино в прохладните салони, в които ще можете да се насладите на глътки изкуство. Така ще докажете на своя любим или приятелките си, че сте една любознателна и интелигентна жена с вкус не само в избора на парфюм и чанта, но и на качествено изкуство.

Фестивалът ще бъде открит днес (9 август) в Дома на киното със селекция от български късометражни филми, създадени през последните две години. Обърнете внимание на "Busking" (2012), 30 мин., реж. Пламена Христова.

В  ролите можете да видите прелестните Койна Русева, Станка Калчева, Искра Донова, а компания им прави Даниел Василев. В буквален превод „Busking” означава улична музика, изсвирена не само за пари, но и за удоволствие. "Busking" е и възможността да изживееш живота си по начина, по който искаш ти, да бъдеш велик не в очите на другите, а в твоите собствени.

Не е за изпускане и "Оранжево, почти кафяво" (2012), 12 мин., реж. Филип Андреев. В ролите: Тигран Торосян, Елена Бърдарска. Александър е успешен художник, привлечен от малък от сивкаво-кафеникавите гами. Той се влюбва в шарената и ексцентрична скулптурка Ани. Двамата се женят и заживяват заедно, но Ани започва да налага ярките си, крещящи цветове в общия им дом. Това прераства в семейна война.

Един от актьорите в сериала "Етажна собственост" също се пробва с късометражките, това е  Явор Гигов, а неговичт филм се казва "Ловецът и спирачката" (2010), 27 мин., и разказва за един обикновен човек - Господин Джоунс.

Той има прилична работа, женен е и живее в голяма къща. На пръв поглед всичко му е наред, но всъщност има един голям проблем. Още от малък всички се обръщат към него, не с името му, а с пренебрежителното "Ей".

Толкова разнообразната програма на феста дава прекрасна възможност да си намерите сами своите фаворити.

Нещотърсачеството увлича почти колкото обикалянето на моловете по време на разпродажба.
За всекиго има по нещо, в което да се влюби, и то на добра цена!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти