"Работилница за репортери" - мястото, където големите таланти се учат от големите журналисти

Работилница за репортери
Снимка: Работилница за репортери

Днес ви срещаме с Десислава Василева, създател и организатор на "Работилница за репортери" и победителя в техния конкурс - Калина Александрова. Те ни разказват за идеята на инициативата, за вдъхновяващите примери и любовта към писането.

***

Конкурсът се провежда за пета поредна година. Разкажете ни как започна всичко и как се промени форматът му във времето.

Десислава Василева: Веднага след създаването на регионалния новинарски портал EspressoNews.bg си зададохме въпроса – с какво може да бъдем полезни на местната общност и как да подпомогнем изявата на талантливите деца в региона на запад от  София. Така се роди идеята за конкурса, като първо започнахме с ученици и училища от шест общини – Божурище, Годеч, Драгоман, Костинброд, Своге и Сливница. Резултатите бяха впечатляващи и това ни даде самочувствие да продължим да развиваме проекта.  Потърсихме партньорството на водещи медии, които да предоставят възможност на изявените ученици да се запознаят практически с журналистическата професия, чрез стажове и посещения при тях, поканихме изявени журналисти за ментори на учениците, свързахме се с катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, която дава възможност на най-талантливите деца да се обучават в нейните специалности, без полагане на изпит по Български език и литература, обърнахме се към българския евродепутат Ева Майдел и тя прие идеята да бъде патрон на конкурса и да предоставя голямата награда на победителя – посещение в Брюксел и запознаване с работата на европейските институции.  С всяка следващата година проекта някак естествено разширяваше своя мащаб, като тазгодишното пето издание се проведе на национално ниво.

За нашите читатели поясняваме, че вие работите с гимназисти, а не със студенти и хора с професионален опит и академична подготовка. Как успявате да откриете журналистическия талант у едно дете, което (все още) не е наясно с възможностите си?

Десислава Василева: С много активна връзка и комуникация с тях. Както казах, започнахме с търсенето на участници в малки общини и за нас беше изключително важно да убедим учениците, че ще им бъде обърнато внимание, че талантът им ще бъде забелязан, развит и поощрен. Посещаваме училищата, говорим с тях, комуникираме през социалните мрежи и когато те видят това отношение, когато с тях се свържат нашия главен редактор, менторите, когато започнат да получават обратни връзки, корекции и напътствия и видят публикувани свои материали на страниците на една медия, като  усетят добрия прием на аудиторията – не само на техните близки, нещата започват да се получават. Имаме ученици, които участват три-четири поредни години и те са ни особено скъпи, защото проследяваме тяхното израстване и развитие, а те се превръщат в истински посланици на родния си край –неговите природни дадености, култура, история, актуална обстановка, бизнес възможности. Приятно е да виждаме как част от тях вече са студенти по журналистика и то благодарение на професионалната ориентация, която сме им помогнали да намерят.

Тазгодишната победителка в конкурса е Калина Александрова. Разкажете ни как тя успя да се открои от останалите и да си заслужи почетното първо място.

Десислава Василева:  Тя участва за втора поредна година и още през миналата впечатляваше с умението си да разказва истории, да търси интересни сюжети, да работи много активно и отговорно и да се развива. Беше един от финалистите в конкурса. През тази година видяхме изключително израстване при нея и всеки, който прочете нейните седем публикувани, изпълнени задачи може да се убеди в това.  Талантът й получи развитие и благодарение на нейния ментор, а журито беше единодушно, че тя е най-добрата в тазгодишното издание на проекта. Моето лично мнение е, че тя изключителен талант и се надявам, каквото и да избере като посока на своето бъдещо развитие, да продължи да пише – не само журналистически текстове, но и литература, защото наистина умее да разказва истории по един много красив начин.

В много интервюта сте споделяли, че инициативата ви променя съдби. Бихте ли ни дали други вдъхновяващи примера за деца, които са открили пътя си чрез „Работилница за репортери“?

Десислава Василева: Винаги даваме пример със Симеон Симеонов  от Годеч – победител във второто издание, който след като премина през конкурса, реши да остане в България и да учи журналистика – той сега вече е трети курс студент във ФЖМК и се занимава и практически с това, което най-много му харесва – радиожурналистика. Впечатляващо беше личностното израстване на още една от победителките ни Ани Павлова от Враца, която сама определяше себе си като много затворена, притеснителна и интровертна. Тя предизвика себе си с участието в третото издание на конкурса и скоро след това вече беше активно пишещ и ангажиран човек, стана пиар на футболния отбор „Ботев“ Враца, въпреки че бе 11  клас. Стана също организатор и водещ на мероприятия на общината. Тя самата казва за себе си, че е претърпяла истинска трансформация, преминавайки през Работилница за репортери.

Едно прекрасно момиче от Галиче, Евелина Димитрова, след участието си в конкурса през миналата година, стана мотиватор за други ромски деца да се включат в конкурса и през тази година бе избрана сред изявените млади българи в проекта „40 до 40“ на Дарик радио. Тук може да видите едно прекрасно нейно есе: Домът е пътя

Още едно момче от Галиче, Цветослав, вече е приет и ще учи журналистика в УНСС…

Изобщо, много и най-различни истории на талантливи деца от малки и големи населени места, които придобиват опит, самочувствие и успяваме да ги убедим, че ако се трудят упорито и изявяват своя талант, те ще бъдат забелязани и житейската им реализация ще зависи изцяло от тях самите, а не от връзки и „ходатайстване“ – това е изключително важно за нас.

Работилница за репортери
Снимка: Работилница за репортери

А ето какво мисли за конкурса и самата победителка - Калина Александрова:

Привет, Калина, и поздравления за наградата. Ще започнем с един шаблонен въпрос, без който няма как да те представим на читателите ни. Кога откри любовта към писането и защо избра „Работилница за репортери“? Какво ти донесоха участието там и победата?

Откакто се помня, обожавам да разказвам истории, които да увличат хората и да ги провокират, да предизвикват емоциите им, да ги карат да се размърдат и да помислят. Така съвсем естествено, докато растях и ставах все по-словоохотлива, започнах да пиша различни неща – поезия, разкази, есета, пътеписи... С една дума – обичах да опитвам различни неща и да си играя с жанровете. А за това как открих „Работилница за репортери” – в интерес на истината беше една щастлива случайност. Един ден учителят по литература влезе в час и каза заинтригувано на класа, че е намерил някакъв конкурс за журналисти и че който има желание, може да се включи. Докато се усетя, съученичката, която седеше до мен и знаеше, че обичам да пиша, просто ми взе ръката и я вдигна, при което учителят се усмихна и директно ме записа. Тогава наистина още нямах представа какво невероятно приключение ме очаква. В конкурса участвам вече за втора поредна година, като миналата бях сред финалистите, а тази успях да стана и големият победител. „Работилница за репортери” ми даде възможността да се уча от „големите” журналисти – хора, вещи в занаята си и от които наистина има какво да се научи. Смело мога да кажа, че благодарение на Работилницата придобих незаменими знания и умения, успях да разгърна и развия таланта си.

Признаваме си, че много се впечатлихме от твоя текст със заглавие "Великден имаше и беше специален". В него ти стигаш до извода, че тревожните времена ни насърчават да се върнем към „изконните ценности“ – грижата, обичта, солидарността. Ние бихме добавили, че в такива моменти преоткриваме близките си (и нас самите) и ги виждаме в нова светлина. Как се промени животът ти през последните няколко месеца? Откри ли нещо ново за самата себе си?

Животът на всички ни се промени – настъпиха времена на пандемии, вируси, катаклизми... и на несигурност. Аз обаче имам позитивен прочит на ситуацията. Светът не беше тръгнал в добра посока, все по-вече се съсредоточавахме върху материалното и всички ние имахме нужда да спрем за момент, да се огледаме и да помислим. И именно по време на карантина, когато бяхме принудени да бъдем разделени, ние станахме по-близки от всякога. Най-сетне имахме възможността да се посветим на близките и на семейството си, да поговорим с тях, да споделим нашите мисли и тревоги – да, говоря за същото това семейство, с което преди едва се засичахме у дома, докато всеки беше пръснат по ангажименти. Друго нещо, което вярвам, че ми се отрази изключително положително, беше, че най-накрая имах времето да се отдам на персонални начинания и собствени проекти, които отлагах от месеци, да не кажа и години. А това неминуемо води до личностно развитие и израстване, до промяна в начина на мислене, на изразяване, дори в светоусещането и житейските възгледи.

Е, поговорихме за миналото, сега е време да обърнем поглед към бъдещето. Как виждаш себе си след 5 години? В каква посока искаш да видиш промяната в света?

О, това няма как да е лесен въпрос за мен, предвид това колко съм хаотична и разпокъсана между толкова много и различни занимания в също толкова много и различни сфери - като започнем от медицина, минем през журналистика и мениджмънт и стигнем до астрофизика и ракетно инженерство. Така че след 5 години се виждам с поне две професии (смее се). А относно бъдещето, вече глобално погледнато, моето поколение е доста стресирано за това какво ни очаква. Аз обаче вярвам, че светът е тръгнал в добра посока и с всеки изминал ден хората ставаме по-добри, учим се да оценяваме и малкото, което имаме, а не постоянно да се оплакваме от това, което нямаме. Малко му трябва на човек да е щастлив... Важното е да го осъзнае.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти