Прекъсване на отпуска по майчинство

Прекъсване на отпуска по майчинство
Снимка: Thinkstock

Попитахте КНСБ дали може отпускът по майчинство да бъде прекъснат.

Отговор:

Можете да прекъснете отпуска по майчинство и да се върнете на работа. Във всеки момент, докато детето стане на 2 години, можете да вземете отпуск за гледането му с писмено искане.

Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер на 315 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането. Остатъкът от отпуска след раждането се разделя на два периода.

Първият период е в размер на 90 дни (135-45 дни). Този отпуск се ползва задължително от майката. За този период на нея ѝ се издава болничен лист.

Втората част от отпуска е в размер на 180 дни (315-135 дни). Този отпуск е право на майката и се ползва по нейно желание. Той се дава въз основа на писмено заявление до работодателя с приложен акт за раждане на детето.

Когато майката е започнала ползването на тази част от отпуска и желае да се върне на работа, тя трябва да направи писмено искане за прекъсване на отпуска. Работодателят е длъжен да я приеме на работа от датата, посочена в молбата.

След изтичането на отпуска по майчинство работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.

Справка: Член 163 и 164 от Кодекса на труда, чл. 45 и 46 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

Екипът на КНСБ

Прочетете още:

Кога се сключва трудов договор на изпитателен срок

Как може бързо да се напусне работа

Мога ли да имам сключени 2 трудови договора едновременно?

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти