Празници в чест на ученето в цялата страна

Празници в чест на ученето в цялата страна
Снимка: netinfo

В продължение на два месеца цялата страна става територия на ученето през целия живот, съобщиха от министерството на образованието, младежта и науката.

С разнообразни събития в шест региона и в 28 града деца и възрастни ще могат да отпразнуват разнообразието, ползите и удоволствието от ученето.

Празниците включват отворени врати в образователни и културни институции, чуждоезикови ателиета, семинари за кариерата, работилници по изкуства, спортни състезания, научни демонстрации, еко занимания, семинари за преподаватели и педагози, конкурси, изложби и др.

Събитията са част от проект на Министерството на образованието, младежта и науката, който има за цел да популяризира ученето през целия живот.

Първи - на 29 септември, ще празнува Пловдив.

Ученици ще демонстрират на открито лабораторни анализи на храни. Жителите и гостите на града ще могат да участват в практически работилници по изкуства, изграждане на имидж и кандидатстване за работа.

Ще разберем и как се става дизайнер на художествено осветление за театър, кино и телевизия. Майсторите на ръченици ще премерят сили в надиграването в с. Паничери, община Хисаря, а начинаещите ще могат да се включат в уроци по народни танци.

През октомври и ноември свои празници на ученето през целия живот ще имат и останалите областни градове в страната. На 21 октомври Благоевград е домакин на участниците в инициативата NELLII от София-град, София-област, Кюстендил и Перник. На 27 октомври ще се проведат фестивалите на ученето през целия живот в четири региона. В Кърджали ще празнуват и представителите на Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

В Плевен ще покажат своите умения и на колегите от Враца, Монтана, Видин и Ловеч. Шумен е поканил съседите си от Добрич, Варна и Търговище. Габрово ще сподели опита си на Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. На 10 ноември в Стара Загора ще бъдат представени добри практики от Бургас, Сливен и Ямбол. Всички събития са със свободен достъп.

Network for Effective Lifelong Learning Initiatives and Information (NELLII) е едногодишна инициатива, която стартира на 1 март 2012 г. с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

Проектът има за цел да популяризира ученето през целия живот чрез устойчиви инициативи и структури в цялата страна. В партньорство с Фондация на бизнеса за образованието и вестник "Аз Буки" Министерството на образованието и науката изгради национална мрежа за инициативи и информация за ефективно учене през целия живот.

Мрежата обхваща 28 местни съвета за учене през целия живот, в които участват активно обучителни, работодателски и неправителствени организации, местни власти и медии.

NELLII е средство за реализирането на националната стратегия за учене през целия живот и приоритетите на стратегическата рамка за европейско сътрудничество в областта на образованието "Образование и обучение 2020".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти