Правата ми в планината

Правата ми в планината
Снимка: Thinkstock

Разходките и преходите в планината са едни от най-приятните начини за разтоварване от напрежението и умората, без значение дали е лято, или зима. Кои са обаче основните неща, които трябва да знам за правата и задълженията си “горе”, преди да планирам своя излет?

Къде в планината мога да отида?

Първо, достъпът ми до планините и намиращите се в тях резервати, туристически маршрути и екопътеки е напълно свободен. Ограничения има само в някои защитени зони и опасни участъци, както и в погранични райони. Всички граждани също така могат да ползват хижите и заслоните.

При правилно подредени указателни знаци не би трябвало да е проблем да стигна до най-близката хижа, стига да следвам маркировката. Тя е:

• Лятна – състои се от цветни знаци върху дърветата или табелки, забити върху дърветата.
• Зимна – това са трицветните колчета по маршрута.

Най-добре е, когато се разхождам, да спазвам маркировката на маршрута – в някои зони със статут на резерват е забранено да се ходи по други пътища, неотъпкани пътеки и т.н.

Подслон

В България има стотици хижи в планинските райони с височина над 1000 метра. Голяма част от тях се управляват от туристическите дружества. Хижите са категоризирани според качеството си и трябва винаги да могат да ми предоставят:

• Аптечка и средства за първа помощ.
• Храна и вода.

При настаняване в повечето хижи с предимство се ползват:

• Семейства с деца.
• Бременни жени.
• Възрастни хора.
• Болни хора.

За крайна нужда от нощуване на някои места в планината са изградени заслони. Те нямат персонал, често не са електрифицирани и водоснабдени, но пък разполагат с достатъчно място за преспиване.

Да си опъна палатка и да запаля огън мога само в позволените за това места, тоест на тези, които са обозначени със специален знак или имат вече изградени огнища. В националните паркове пък има места, където това е напълно забранено – съответно там има знаци, забраняващи паленето на огън.

Планинска застраховка

Планирал съм по-сложен и дълъг преход, така че би било добре, преди да тръгна, да се уверя, че имам планинска застраховка. Това е утвърдена практика в планинските страни, която съществува и у нас от около десетина години. Такава застраховка мога да си направя в повечето застрахователни компании в страната, както и в базите на Планинската спасителна служба (ПСС) в големите планински градове. Това ще ми излезе изключително изгодно, тъй като застраховката струва средно 30 лв. на година, а покрива огромни разходи, които – не дай си Боже – при инцидент, ще трябва да заплатя. Така например, ако нямам планинска застраховка и ме сполети нещастен случай на ски писта, аз ще трябва да платя на ПСС за спасителните действия и транспорта общо 560 лева.

Добре е мои близки и/или роднини да са запознати с маршрута, по който тръгвам. За всеки случай мога да го съобщя на ПСС, за да имат спасителите възможност да реагират по-бързо, ако нещо ми се случи или ме няма твърде дълго време.

Помощ при злополуки

При инцидент или злополука мога да се обърна към Планинската спасителна служба, която е част от БЧК. Тя работи денонощно, седем дни в седмицата и 365 дни в годината. Добре е да си запиша телефонните номера за връзка с тях, ако попадна в неприятна ситуация в планината.

088 1470 – мобилен
02 963 2000 – стационарен

При подаден сигнал ПСС сформира добре оборудвана група спасители за максимално кратко време. ПСС има списък с видовете помощ, които оказва, и цените за тях. Разбира се, не е необходимо да нося дебели пачки в джоба си – спасителите първо ще ми окажат помощта, от която се нуждая, но след това ще трябва да платя за спасителните дейности, ако нямам планинска застраховка.

Ако възникне инцидент в хижа, мога да ползвам радиостанцията там, за да се свържа с други хижи в райони.

Задължения в планината

Планинският туризъм се насърчава от държавата, но в същото време от мен се очаква да спазвам някои правила за поведение в планината.

• На първо място, разбира се, трябва да пазя планините чисти.

• Що се отнася до резерватите, там опазването на природното богатство има предимство пред всички останали дейности – не мога да бера защитени видове растения, както и да убивам защитени животни. Не мога и да си взема някое защитено животинче за домашен любимец.

• Забранено е да премахвам или повреждам маркировката в планината. Тя е държавна собственост и се създава и поддържа от туристическите дружества по места. Не мога и да паля огън извън обозначените за това места.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автор: Иван Радулов

Прочетете още: 

Какви са правата ми на плажа?

Правата ни в градския транспорт

Правата ни при сключване на брак

Можем ли да не плащаме сметката в заведението, ако там се пуши?

Какви са пациентските ни права

Живея на квартира. Какви са правата ми?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти