Пломбите: каква да изберем - част II част

Пломбите: каква да изберем - част II част
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

В миналия материал ви разказахме за видовете обтурации, както и за обтурациите от амалгама. 

Време е и за продължението на темата за пломбите, техните недостатъци и предимства:

Освен тези предимства, амалгамите имат доста недостатъци, които често надделяват над предимствата.

Основният им недостатък е липсата на каквато и да е естетика.

Те имат метален цвят, а когато остареят или не са добре полирани, може да изглеждат дори черни, което придава нездрав вид на зъбите. Неестетичният им цвят ги прави неизползваеми за обтуриране на предни зъби.

Друг недостатък на амалгамите е това, че връзката им със зъбите е изцяло механична, зъбът трябва да бъде изпилен по определен начин.

Понякога това налага ненужно изпиляване на здрави зъбни тъкани с единствената цел да се осигури по-добра ретенция на обтурацията, защото в противен случай обтурацията може да падне или да се счупи.

Амалгамите могат да предизвикат тъмно оцветяване на заобикалящите ги зъбни структури както и на венците, ако обтурацията контактува с тях. Доста хора проявяват алергични реакции към съдържащия се в амалгамата живак.

Златните обтурации са едни от най-издръжливите. Те са доста здрави и устойчиви при дъвчене. Изтриваемостта им е близка до тази на естествените зъби.

За съжаление обаче и те имат някои недостатъци освен предимствата. Основните са липсата на естетика и много високата цена.

Други техни недостатъци са това, че също като керамичните обтурации са индиректни, което означава, че за изработването им са нужни повече от едно посещения.

Друг важен недостатък е това, че златото не е подходящо, ако в устата вече има обтурации от амалгама или пък коронки от друг метал. Ако се направи златна обтурация при вече налични амалгами може да се наблюдава патогалванизъм - тъй като слюнката е електролит, между два различни метала може да се получи протичане на електрически ток. Пациентът има метален вкус в устата, парестезии или дори болка.

Глас-йономерните обтурации се използват предимно за дълбоки обтурации, когато дефектът на зъба е под нивото на венеца. Те имат приемлив цвят и цена, но за съжаление здравината им не е висока и са по-чупливи от фотополимерите.

Не може да се даде категоричен отговор на въпроса кой вид обтурации са най-добри. Всички имат предимства и недостатъци. Изборът на материал трябва да бъде индивидуален не само за всеки пациент, а за всеки отделен зъб.

Важно е да има добра комуникация между пациент и стоматолог, за да бъде избрано най-доброто решение.

Още по темата:

Зъбният камък: основна причина за заболяванията на венците

Кога се лекуват корените на зъбите?

Защо имаме кариеси?

Грешките при миенето на зъбите

Когато скърцаме със зъби

Aко ни заболи зъб, докато сме на почивка

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти