Пломбите: каква да изберем - част I

Пломбите: каква да изберем - част I
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Зъбните пломби (по-правилно е да се наричат обтурации) представляват различни материали, създадени и използвани за възстановяване на анатомията и функцията на зъбите, когато в резултат на зъбен кариес или фрактури тяхната цялост е нарушена.

Какви видове обтурации има?

Според метода, по който се изработват - директни и индиректни:

Директни са тези, при които мек пластичен материал се поставя в предварително подготвения зъб. Материалът се моделира директно в устата, преди да се в втвърдил. Предимството им е, че стават бързо и обикновено едно посещение е достатъчно за направата им.

Индиректните обтурации се изработват извън устата на пациента, след което се фиксират (циментират) на мястото си в зъба. За целта зъбът се подготвя предварително като се почиства кариозната маса и се отстраняват всички подмолни места. 

Така подготвеният зъб се изолира от слюнката и от него се взема отпечатък, който се изпраща в зъботехническа лаборатория. Подготвеният зъб се запечатва с временна обтурация до следващото посещение. Зъботехниците изработват обтурацията, най-често от керамика или злато, и я изпращат на зъболекаря, за да я фиксира в устата.

Според продължителността им на престой в устата пломбите биват временни и постоянни.

Постонните обтурации са тези, с които трайно се възстановява зъба. Временните обтурации представляват пластичен материал, с който временно се запечатва зъба при по-продължително лечение, при което са нужни повече от едно посещения.

Използват се например, когато пациент е приет по спешност и няма достатъчно време за изработване на постоянна обтурация. Когато се провежда кореново лечение обикновено са необходими няколко посещения, между които зъбът се затваря с временна обтурация.

Също така, когато се вземе отпечатък от зъба за изработване на индиректна постоянна обтурация от злато или керамика, докато тя стане готова отново, се използва временна пломба, за да не стои зъбът с дупка.

Обтурациите според материала, от който са изработени:

Композитни (фотополимерни и химиполимерни) обтурации – безспорно това са най-широко използваните материали в днешно време. Вероятно това е така заради многото предимства, които имат тези материали.

Едно от тях е тяхната естетика. Благодарение на широката гама цветове и комбинацията от тях може да се постигне пълно съответствие между цвета на зъба и този на пломбата, което е от изключителна важност особено когато говорим за обтурации на предни зъби.

Друго предимство на композитите е, че при тях се закрепват към зъбите с помощта на химична връзка, която е много по-здрава от механичната и ги прави използваеми в много повече зъбни участъци и при много повече зъбни проблеми – не само при зъбен кариес, а също и при фрактури, пукнатини и др.

Тази връзка позволява подготовката на зъба за такава обтурация да бъде минимално инвазивна, т.е. не се налага излишно отнемане на зъбни тъкани с цел ретенция и по-добра връзка както например е при използването на амалгама.

Макар и най-често използвани, композитните материали имат някои недостатъци. Един от тях е тяхната цена, която е няколко пъти по-висока от тази на амалгамите. Друг недостатък е, че са много трудоемки и отнема много повече време да бъдат изработени и моделирани.

Някои зъболекари смятат, че тези материали не са достатъчно здрави и по-лесно се чупят в сравнение с амалгамите, особено в участъците с голямо дъвкателно натоварване. Сред съвременните и модерни фотополимери обаче има такива, които са подобрени и произведени специално за дъвкателни зъби, за да издържат на по-голямо налягане, така че този недостатък при някои марки отпада.

Керамичните обтурации са индиректни по метод на изработване. Предимството им е високата естетика и здравина. Те са много издръжливи на дъвкателното налягане.

Недостатъците им са много високата цена и това че са много твърди и абразивни. Това е недостатък, с течение на времето при физиологичното изтриване на зъбите, те не се изтриват, а изтриват срещулежащия им зъб.

Обтурациите от амалгама са най-използваните в миналото обтурации. Техните предимства са изключителната им здравина и издръжливост на дъвкателно налягане, което е причина те често да стоят в устата 15-20 и повече години. Друго тяхно предимство е изключително ниската им цена.

Очаквайте и продължението на статията за композитните материали и техните недостатъци:

Още по темата:

Зъбният камък: основна причина за заболяванията на венците

Кога се лекуват корените на зъбите?

Защо имаме кариеси?

Грешките при миенето на зъбите

Когато скърцаме със зъби

Aко ни заболи зъб, докато сме на почивка

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти