Петър Дънов откровено за любовта и брака между двама души

Петър Дънов откровено за любовта и брака между двама души
Снимка: БГНЕС

Учителят Петър Дънов е сред най-ярките личности в българската история и духовна култура.

Основните теми на неговите лекции са духовното разбиране за култура, мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото, етика, психология, медицина, музика.

Заминава за САЩ, където учи богословие и медицина.

През 1900 г. Дънов организира среща с трима свои последователи – Пеньо Киров, Тодор Стоименов и д-р Георги Миркович във Варна, и основават "верига", а от 1912 г. – "Бяло братство".

През следващите години съборите стават традиционни и се провеждат в различни градове на страната. 

Петър Дънов е основател на религиозно-философско учение - дъновизъм.

Една от основните теми в неговото учение се основава на взаимоотношенията между мъжа и жената. 

Днес искаме да споделим с вас неговите думи  за любовта и брака между двама души: 

heart Женитба, която не се основава на любов, няма нищо общо с разумните отношения между душите.

heart Сегашната форма на женитбите на хората представлява човешко учреждение, а не Божествено. Любовта между хората е Божествена проява, а женитбата е човешки порядък на нещата. 

heart Да се ожени човек, това още не значи, че Любовта го е посетила.

Снимка: Thinkstockheart Между мъжа и жената трябва да има една вътрешна обмяна. Ако вие бихте били ясновидец, щяхте да видите, че не е физическото, което храни човека. Но от всеки човек излиза нещо от вътре. От всеки човек излиза една Божествена сила. Тази сила е, която привлича хората. Когато се обичате и мислите, че се обичате, от вас излиза Божествената Любов, която хората обичат. Ти обичаш едного заради Божественото, което излиза от него. Той те обича заради Божественото, което излиза от тебе. Щом Божественото не изтича - престава Любовта.

heart Всяка любов, която не трае дълго време, е резултат на животинско състояние, на неустойчивостта на човека, на змията в него. 

Снимка: Weheartitheart Знайте, че любовта, която не гради, е животинска... Колко моми и момци, с благородни мисли и желания, се разочаровали в любовта! Колко моми и момци са посягали на живота си след женитбата си! Защо се разочарова момата? - Защото не намира в своя възлюбен онези елементи, необходими за нейното развитие. И момъкът се разочарова от своята възлюбена по същата причина.

heart Всеки човек се намира под влиянието на змията, т. е. на животинското в себе си. Дълго време трябва да работи в съзнанието си, за да се освободи от това влияние.

heart Когато ние говорим за полова любов, любов между мъже и жени, това е запад. Това е слизането в един свят по-долен. Тогава както човек слиза от Божественият свят в човешкия - в половата любов човек слиза в един още по-низш свят, дето трябва да работи. 

Снимка: Weheartit

Петър Дънов за любовта: "Когато имаме любовта, целият свят работи за нас, а когато я нямаме..."

heart Сладострастието, то е гробът на Любовта - колко млади моми и момци са отишли преждевременно в гроба от него! Любовта е хармония, а сладострастието отрова... Сладострастието спъва Виделината 

heart Кой е пътят към любовта? - Отричането от учението на змията и тръгване в пътя на Любовта, който Христос и до днес сочи на човечеството.

Човек пише за миналото винаги с поглед в настоящето...

Снимка: Weheartit

heart Моми, когато ги любят десет-петна-десет момци, започват да се корят, да се надигат и стават нещастни.

heart Ако двама момци обичат една мома, как ще разрешат въпроса? Днес го разрешават чрез убийство. Защо единият да не отстъпи момата на другия и от далеч да й се радва?

heart Защо любите двама? Един ви беше достатъчен. 

heart Момата не си дава сърцето, докато не се роди у нея любов. Старите хора често казват: „Вие се оженете, пък любовта после ще се появи” - това е лъжливо учение. Докато не любите, не се женете. 

Снимка: Weheartitheart Съвременните моми и момци се женят, за да се осигурят. Господ не ви е пратил на света да се осигурявате, пратил ви е да се учите. 

heart Жената казва: „Ще го взема, ще се оженя за него, защото е богат, има десет хиляди лева приход и къща” - тази жена взема, но не дава, тя не може да направи мъжа си щастлив. Мъжът казва: „Аз се ожених за нея, защото е богата, макар и да е грозна” - и този мъж не може да направи жена си щастлива, защото всяко учение, което взема, а не дава, не може да прави хората щастливи. 

Снимка: Weheartit


heart Някой богат момък се влюбва в някоя бедна мома, тя може да е бедна, но има богатство скрито в нея, то е изразено в нейното лице... Богатството е скрито в нашия мозък, в нашата мисъл, в нашето сърце. 

heart Желая в бъдеще, когато момъкът и момата се женят, да не се питат обичат ли се, или не - това са въпроси, които Любовта не търпи. Често момъкът и момата се женят, без да се обичат, а казват, че се обичат - това не се позволява. Любовта изключва всякаква лъжа и лицемерие. Не питайте обичате ли се, но питайте онзи, за когото се жените, готов ли е да се жертва за вас. 

heart Истинската Любов подразбира доброволно даване - доброволна жертва от страна на двамата. Докато се оженят, момата и момъкът са готови на всякакви жертви един за друг. Щом се оженят, те изменят отношенията си, никой не е готов за жертва. 

Снимка: Weheartit

heart Онзи, който обича, в него има готовност, да даде всичко, с което разполага. Следователно, ако момата и момъкът да пожертват всичко, каквото имат, един за друг, те се обичат. Опита ли се единият от тях да скрие нещо за себе си, те опорочават любовта си. Любовта не търпи никаква измама, никаква лъжа, никакво съмнение и недоверие. Тя е чиста, свята, непорочна. 
Женитбата е второстепенно нещо. Мислете върху същественото - Любовта.

heart Някои мислят, че колкото са по-близо един до друг, толкова повече се обичат. Обаче, като се оженят те виждат, че не излиза така. 

heart Ако мъжът иска да живее добре с жена си, нека я остави свободна, да се проявява като самостоятелен човек, а не да изпълнява чужда воля и чужди предписания... Ако мъжът е недоволен от жена си, че не върви по неговите лични изисквания, той е на крив път. 

Снимка: Weheartit

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти