Отново "Киномания" – от 12 до 29 ноември

Отново "Киномания" – от 12 до 29 ноември
Снимка: Thinkstock

Тази година от 12 до 29 ноември акцентът е върху традиционния „Фестивал на фестивалите”, петия Френски филмов фестивал, но и върху българско кино в неговата 100-годишнина.

„Каръци” на сценариста и режисьор Ивайло Христов ще открие празника с първа публична прожекция в столицата след изключителните си успехи и сред специалистите, и сред най-широка публика. Голямата награда на международния фестивал в Москва и „Златна роза” от националния фестивал във Варна – 2015 г. наистина е годината на този филм, обикнат от зрители, оценен със суперлативи от журита и критици.

„Аз съм ти” на Петър Попзлатев по романи на Димитър Димов („Роман без заглавие“) и Теодора Димова („Адриана“), също е лауреат на „Златни рози” (през 2012 г.), обиколи фестивали в цял свят, но едва сега дочаква софийската си премиера.

Премиерни са също съвсем новите „Докато Ая спеше” на Цветодар Марков, „Жената на моя живот” на Антоний Дончев, „Катя Паскалева: Последната роля” на Георги Тошев и Ема Константинова, както и отдавна очакваният пълнометражен анимационен „Пук” на Анри Кулев по сценарий на Валери Петров.

Деветнадесет са хитовете в поредицата „Фестивал на фестивалите”. Между тях са „Стив Джобс” и „Макбет” с Майкъл Фасбендер, „Жената в злато” на Саймън Къртис с Хелън Мирън, „Въпрос на истина” на Джеймс Вандербилт с Кейт Бланшет и Робърт Редфорд, „Г-н Холмс” с Йън Маккелън, „Дамата, която живее в своя ван” с Маги Смит, „Младост” на Паоло Сорентино с Майкъл Кейн, Харви Кайтел и Рейчъл Уайз, „Почти Нормален” на Уди Алън с Хоакин Финикс и Ема Стоун…

И един 197-минутен театрален спектакъл е в програмата – „Хамлет” с Бенедикт Къмбърбач.

Френските заглавия са също изискано подбрани: „Вълчият Тотем” на Жан-Жак Ано, „Дийпан” на Жак Одиар, „Казвам се самба”, „Изкуството да пееш фалшиво”, „Лоло” на Жюли Делпи като режисьорка…

Освен филма за голямата Катя Паскалева, която тази година можеше да навърши 70, рубриката „Киното и неговата история” предлага „Слушай, Марлон”, „Ингрид Бергман: С нейни думи”, „”Един магически приятел: Маестро Нино Рота” на Марио Моничели, както и „Висше общество” с Франк Синатра, Грейс Кели, Бинг Кросби и Луис Армстронг и „Допир до злото” на Орсън Уелс.

В рубриката „Музикално кино” блестят „Роджър Уотърс: Стената”, документален филм за Хеви метъл фестивала Вакен и аржентинският „Още едно танго”.

Специално събитие в Зала 1 на НДК ще е премиерата на филма „Животът е един безкраен танц” със „Сентиментъл Суингърс” и концерт на чаровната група по случай петата им година на сцената.

И тази година има „Кулинарно кино” с консумация на изискани ястия и дегустация на български вина.

Прожекциите са в НДК (зала 1 и кино „Люмиер), Дома на киното, Филмотечно кино „Одеон”, Културен център G, Euro Cinema, Френския институт. Филми ще бъдат показани и в Пловдив и Варна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти