Отбелязваме 137 години от гибелта на Христо Ботев

Статуята на Христо Ботев във Враца
Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

На днешния 2 юни честваме 137 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. В 12,00 часа сирените в цялата страна ще оповестяват двуминутно отдаване на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Сирените в памет на Ботев (първите звукове на сирената са дадени през 1948 г.) са с непрекъснат звук и нямат нищо общо с алармената система за земетресение или друго природно бедствие.

Нека не забравяме, че при подаване на сигнала от системите за ранно оповестяване е редно всички пешеходци и пътни превозни средства да спрат и да изчакат до неговото приключване.

От 11,00 часа в Борисовата градина пред бюст-паметника на големия български поет и революционер Христо Ботев ще се проведе тържествена церемония за отдаване на почит по повод 137-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и в памет на загиналите герои в името на свободна България.

В програмата ще участват актрисата Силвия Лулчева, хор "Гусла" и хор "Света София" с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски. Слово ще изнесе заместник-кметът на Столична община - д-р Тодор Чобанов.

На връх Околчица във Врачанския Балкан ще се проведе традиционното всенародно поклонение пред подвига на воеводата и неговата чета.

С митинг-поклонение в Пловдив ще отбележат Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Днес там от 18,30 часа ще бъдат положени венци и цветя на мемориалния комплекс Братската могила.

Още от края на 19 век Денят на Ботев се чества като празник на студентите, които трябва да черпят вдъхновение от него. След Първата световна война (1914-1918 г.) той е обявен за общостудентски празник.

"Казват, че отечеството може да загине само тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си. Вече близо век и половина огненото Ботево слово и легендарният му революционен път разгарят пламъка в сърцата на поколения българи и ни напомнят настоятелно що е дълг и що е родина", каза държавният глава Росен Плевнелиев, който изнесе реч на 1 юни във Враца по случай тържествената заря-проверка в чест на падналите за свободата на България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти