От България до Кения – историята на Белчо

От България до Кения – историята на Белчо
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Никой не трябва да си сваля мартеничките, докато не види щъркел.

Прекрасната птица с дълъг червен клюн е предвестника на пролетта по нашите земи. Започне ли да става по-топличко, по-слънчево и по-зелено, значи зимата си е тръгнала и новият живот се заражда по земята.

Щъркелът е възприеман като божествена птица, символ на здраве и дълголетие. Вярва се, че ако занесеш в дома на немощен и хронично болен човек фигурка или изображение на тези изящни птици, ще помогнете за по-бързото и успешно оздравяване на човека.

Според египетските вярвания, викът на тази божествена птица  е одухотворил всичко, създадено от бога на Слънцето. Затова е популярен символ на раждането на новия живот, ново дело, залог за успех в ново начинание. От там идва и легендата, че щъркелите носят бебетата.

У нас щъркелът се разглежда като щастлив символ, основно поради това, че унищожава змиите.

В този контекст той е свързан с Христос и апостолите му  като унищожители на сатанинските създания. Неговото периодично завръщане всяка пролет в северните страни, позволява той да бъде разглеждан като олицетворение на празника на възраждането.

Антична легенда разказва за щъркел, който хранил своя стар баща, което го е направило символ на любовта на децата към родителите.

Знаете ли обаче какво разстояние прелитат щъркелите всяка година по два пъти – за да отидат по топлите земи, а после да се върнат?

Зелени Балкани са решили да открият отговорите. Те са маркирали* щъркела Белчо и така са успели да проследят пътя му.

На 31 март той се е завърнал у дома в село Белозем. Оказва се, че Белчо е прекарал зимата в Кения, като е летял поне 25 дена до там. Според изчисленията птицата е трябвало да прелита по 300 километра на ден, за да достигне крайната си дестинация.

Завръщането на родна земя не е единствената новост в живота на Белчо. Оказва се, че той е в ново гнездо с друга птица. Това най-вероятно означава, че неговата партньорка е загинала, тъй като щъркелите са моногамни животни и остават с партньора си до неговата смърт.

Белчо не е единственият маркиран щърк. Поли и Крайчо също носят малък индикатор на крачетата си, който не им пречи по никакъв начин на качеството на живот.

*Белчо е маркиран в рамките на проект „Полетът на щъркелите”, финансиран от фондации „EuroNatur” (Германия) и „Ciconia” (Лихтенщайн) в рамките на проект „Влажни ливади и пасища”. Той е първият възрастен бял щъркел в България, който се проследява по този начин.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти