Още един български автор с признание

Христо Карастоянов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Може да не съм най-номинираният автор на страната, но определено съм най-деноминираният."

С тези шеговити думи писателят Христо Карастоянов прие шестата си номинация за наградата "Хеликон".

На малката стилна церемония в столичната книжарница председателят на журито, присъждащо наградата, Юри Лазаров посочи имената и на другите две творби, включени в летните номинации.

Освен "Името" на Христо Карастоянов, отличени са "Пролом" на Петър Маринков и "Израстък" на Иво Беров. За приветливата атмосфера на събитието се погрижи музикантът Венци Велев заедно с акустичната си китара.

"Радвам се, че тези наши срещи се превърнаха в нещо постоянно и красиво", заяви Юри Лазаров. "Тук идват хора, които не само са номинирани за съответната сесия, а и други автори и издатели най-вече. Смятаме да продължим тези наши интимни малки красиви церемонии", каза в краткото си откриващо слово председателят на журито.

"С течение на годините вече бях изгубил надежда, че в България нещо може да стане без пари и без връзки, а просто така", заяви Иво Беров.

"Тази награда ми дойде съвсем неочаквано, аз не познавам нито един член на журито", допълни писателят.

"Сигурно моята книга е предизвикала доста спорове, аз и досега не мога да се сетя какъв жанр е. Може би с това ще стана основател на нов вид литература", пошегува се Беров.

Повод за гордост за Христо Карастоянов не беше само номинацията на неговото произведение, а и публикуването на кратък разказ на малкия му внук, носещ името на дядо си. "Само продължете наградата още 15 години, подготвил съм ви нов доминант Христо Карастоянов", пошегува се писателят.

"За мен е чест, един приятел казваше "Оскар печели един филм от четири, а тези четири са номинирани от хиляда", това за мен наистина е чест", заяви с цялата си сериозност Карастоянов, преди да прочете откъс от книгата си.

Получи се така, че Христо Карастоянов съвсем убедително поведе в броя на присъдени номинации – цели шест.

А "Израстък" на Иво Беров беше обсъден повторно и – този път – успя да се пребори със силната конкуренция на "Сбогом, Агата Кристи/100% крими" на Андрея Илиев.

Регламентът на наградата "Хеликон" позволява три номинации на сесия, а идеята на тази награда е всичките книги, които минават през веригата "Хеликон" - нова българска художествена проза, да попадат в обсъждането и съответно в номинациите, разясни Юри Лазаров.

Но творбите, които са били отбелязани от журито в обсъжданията, имат своите шансове и в други сесии. Този път (освен "Сбогом, Агата Кристи...") това бяха "Емигрантът" на Владо Любенов, "Всяка вечер в седем" на Любомир Халачев, "30 паунда" на Мартин Ралчевски .

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти