"Никой не става приятел на жена, ако може да стане неин любовник"

"Никой не става приятел на жена, ако може да стане неин любовник"
Снимка: Thinkstock

Бащата на френския роман Оноре дьо Балзак е роден през 1799 г. в град Тур. Оноре е най-голeмия син във фамилията на Бернар Балзак и Анн – Шарлот Саламбие. До 8-годишна възраст е отгледан от дойка, а майка си и баща си вижда едва 2 – 3 пъти седмично. След това е изпратен в интернат във Вандом. На 13 годишна възраст, Оноре не взима изпитите за горен клас и е изключен. Записват го в Шарлеман, Париж.

През 1816 г. младият Оноре дьо Балзак успешно завършва средно училище и започва да следва право в Сорбоната. Посещава и лекциите на фолософо – психологическия факултет. След като завършва, Оноре започва да работи в кантора на нотариус, близък на баща му.

Прочетете ТУК най-вдъхновяващите цитати на великия писател >>>

През 1819 г. Балзак решава, че ще стане писател и наема мансарда, в която да живее и твори. Романите му обаче не са оценени високо. След време отваря и издателска къща, която поема по съдбата на творбите му и му носи само дългове. Интересен е методът му на писане – дълги безсънни нощи, придружени с много и силно кафе.

Младият писател минава през много премеждия в личен и творчески план, докато постигне целите си. През 1829 г. усилията му са увенчани с успех. Историческият роман „Шуани", който е вдъхновен от стила на Сър Уолтър Скот, създава репутация на Балзак като значим писател.

Романът „Човешка комедия" е написан през 1833 г. Представлява монументален цикъл от 95 довършени и 48 недовършени творби, показващи лицето на френското общество в периода от Френската революция до края на събитията от Юлската монархия.

„Дядо Горио" е сред най-добрите романи на Оноре. Написан е през 1835 г. ,а някои от персонажите са взаимствани от други негови произведения. Романът е сочен като пример, за неговия реалистичен стил, използващ на пръв поглед незначителни детайли, за да пресъздаде настроения и образи.

Някои от най – популярните романи на Балзак са „Шагренова кожа" 1831 г. , Йожени Гранде 1833 г. , „Изгубени илюзии" 1837-1843 г. (в 3 тома), „Братовчедката Бет" 1846 г., „Сезар и Бирто" 1837 г., „Величие и падение на куртизанките" 1847 г.

Докато следва творческите си планове, Балзак натрупва големи дългове, защото финансовите дела не са една от силните му страни.

Оноре е човек, обичащ живота и насладите му. Влечение към лукса има през целия си живот (прочут е със скъпите бастуни и ръкавици, които обичал да носи), а до 1843 г. е замесен в много афери с различни дами.

Балзак има дълга връзка с графиня Евелина Ханска (украинска аристократка).През 1844 г. те се сключват брак, но скоро след сватбата писателят умира.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти