"Мразя тази столица!"

"Мразя тази столица!"
Снимка: netinfo

С дебютния си роман "Духless" руският писател Сергей Минаев преобърна представите за литература, пишейки на циничния език на преуспелите и безскрупулните герои на нашето време, които се видяха в криво огледало, отразени в неговата книга. Но си спечели милиони почитатели. 

Книгата стана невероятен хит в Русия, България и други страни (дори и Виетнам). Даже вестник "Таймс" писа за феномена "Духless".
Сега настъпи време за голямото завръщане на Сергей Минаев.

Тази есен той жъне творчески и лични успехи. По руските екрани излезе киноекранизацията на "Духless", зад която застана "Юнивърсъл Пикчърс". Филмът е заснет в Русия. Сред продуцентите е Фьодор Бондарчук, а изпълнител на главната роля е нашумелият красавец Данила Козловски (участвал в касовия хит "Ние от бъдещето", в "Шпионин" по Акунин). Гледан от 1.95 млн. зрители, филмът оглави боксофиса в Русия, връщайки си петкратно вложените средства.

На 2 ноември на Сергей Минаев му се роди син – от колежката му Елизавета Менщикова (с нея правят много успешно тв предаване по един от най-гледаните руски канали), с която през лятото се ожениха. Това е вторият брак на Минаев. От първия си има дъщеря.

Най-новата книга на Минаев "Мразя тази столица!" стана бестселър в Русия и сега излиза на български в издание на "Персей" (превeдeна блестящо от Ива Николова).

Интригата в новия му роман се завърта около куфарче с 1 млн. долара. Сумата е предназначена за подкуп на висш чиновник в московската община, който да даде строително разрешение за проект на мутри – новоизпечени бизнесмени. Но куфарчето изчезва. Попада в ръцете на различни хора, които за миг мислят, че мечтите на живота им най-сетне могат да се сбъднат. Но това е само миг...

От този екшънсюжет Минаев създава социална сатира. Пътешествието на куфарчето с 1 млн. долара из Москва напомня пътешествието на Чичиков от "Мъртви души" на Гогол.

За автора:
Сергей Минаев се прочу с дебютния си роман "Духless". Млад мениджър по продажбите в голяма мултинационална компания, той започва да пише "Духless", нахвърляйки мислите си върху салфетки в тузарски заведения. Книгата излиза в скромен тираж, но се изчерпва за седмица. И всички започват да говорят за нея. Така се ражда бестселър. Минаев улавя духа на нашето време, стремежа към материален успех за сметка на духовна празнота. "Таймс" отдели място на първата си страница, за да представи младата руска сензация.

Сергей Минаев продължава да е най-горещото име в днешната руска литература. В "Духless" писателят изобличи пороците на новата презадоволена каста. "Media Sapiens" стана своеобразен наръчник за пиарите, а "The Мацки" показа пък как може днес да бъде манипулиран интимният живот на човека.

Сега в "Мразя тази столица!" Минаев задава въпроса: Какво стана с мечтите ни?

За книгата
"Мразя тази столица" - сюжет, герои, послания
Главният герой все пак е столицата – градът мечта за всички провинциалисти, където мирише на успех, където са големите пари, скъпите проститутки, висенето всяка вечер в престижни ресторанти и клубове. Но за повечето ѝ обитатели такова щастие може да им се изсипе само случайно. Например – във вид на куфарче с 1 млн. долара. Именно това куфарче е трябвало да стигне до бюрото на високопоставен столичен чиновник във вид на подкуп от страна на бивши мафиоти, сега собственици на сериозен бизнес. 

Главният герой на новия роман на Сергей Минаев е Москва (но това може да бъде и всяка столица – София например). Този град не прави хората по-добри и твърде скоро ги избавя от илюзиите, но неговите светлини така загадъчно проблясват нощем, че хората неволно започват да мечтаят за невъзможното. Едни от тях се правят, че водят интелектуални беседи, други се обграждат със скъпи вещи, трети се скъсват от работа, за да изкарат дребни пари... Но всички те мечтаят и техните мечти пронизват самия въздух на мегаполиса...

В романа на Минаев се подвизават типични за всяка столица герои – нереализирал се кинаджия, който мечтае да заснеме филма на епохата, а се прехранва със случайни неща; гастарбайтери и проститутка, които са дошли в столицата, защото вкъщи нямат работа, а само гладни деца и роднини; сутеньор, родителите на който са работели, местейки книжа от едно бюро на друго, и са имали мижава заплата и още по-мижави перспективи...

До един героите в книгата мечтаят да се измъкнат от пъкъла на столицата. 

Минаев за героите си:
"Персонажите на моята книга са жители и гости на столицата – бизнесмен, лекар, проститутка, гастарбайтери – изобщо хора от всички социални категории, смятащи, че  «без сухо няма щастие». Като московчанин четвърто поколение мога да кажа, че тази Москва, в която аз се родих и която обичах, вече я няма. Хората само искат да спечелят пари в нея, а след това да заминат някъде по-далеч от нея..."

Книгата има авторово посвещение: "На баба ми". С какво се е провинила пред писателя неговата баба, че ѝ е посветил именно такава книга, остава тайна.

Критически отзиви за книгата:

"Минаев притежава удивително усещане за духа на времето." (Litblog)

"Мразя тази столица!» е роман за съвременния човек, за неговата самота в циничното общество." (Afisha) 

"Сергей Минаев остава  верен на себе си: неговата книга е сатирична, цинична и жестока." (Gazeta.ru)

"Тази книга е за безполезното съществуване на "столичаните" — успешни мениджъри и безуспешни клошари, мечтаещи за пари. Тази книга е и за корупцията, която заличава у човека всичко човешко." ("Афиша")

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти