Можем ли да не харчим много

Можем ли да не харчим много
Снимка: Thinkstock

Когато искате да си запълните времето, или чакате някого, най-често това става в най-близкия мол. По етажите на зданието има множество капанчета, красиви и лъскави магазини, кокетни кафета и дори щандове за козметика и други дребни продукти на всяка крачка в лабиринта от търговски обекти. Много често излизате оттам с покупки, които не сте планирали, а и вероятно не са ви нужни.

Има ли начин да сведете тези непланирани разходи до минимум? Да, решение на проблема има и то е много просто – вземете приятел със себе си.

Според психолози от Университета в Монреал, присъствието на приятел, докато пазарувате или просто се “разхождате” из мола, значително помага да контролирате желанието за харчене. От друга страна, когато сте сами, сте по-склонни да правите импулсивни покупки, защото задръжките ви клонят към нула.

Един приятел ще ви бъде от полза да ви посъветва, че това не ви е нужно в момента или да ви каже, че на друго място е по-изгодно да си го купите. Освен това, пазаруващият с компания е по-трудно да бъде ухажван от продавачите в магазина и е по-сложно да бъде убеден, че “промоцията на дамски шапки в момента си заслужава” или “якето е най-новият модел и не се предлага никъде, освен във въпросния магазин”. 

Ако пазарувате дори плануваните покупки заедно с приятел, той може да ви помогне да взимате по-разумни решения за модел, разцветка и цена. Има някои хора, които дори не знаят какво да търсят в магазина и им трябва някой близък, който да ги консултира.

Когато сте с приятел, дори да не си купите нищо, все пак ще изкарате приятно няколко часа и ще бъдете повече съсредоточени в разговорите, отколкото в шопинга.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти