"Магнитът" Мезоамерика, който привлича вълнуващо...

Биляна Траянова

Мексико привлича като магнит! Тук е необходната земя на древните мезоамерикански култури, оставили ни възхитителни структури и знаци, които все още разчитаме и всяка новина ни кара да се вълнуваме като истински откриватели!

Мексико е приказно място за изследване на античните времена!Тук е съхранен най-голям брой обекти на световното наследство от всяка друга страна в Северна и Южна Америка.

Историята на Мезоамерика е проследима до 7000 г. пр. Хр., когато били одомашнени кучето, пуйката, какаото, царевицата и доматите. Възникнали земеделски поселища и Мезоамерика се развила като регион и културна област в Америките, простираща се от Централно Мексико до Белиз, Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа и Северна Коста Рика, земи, населявани от  пре-кулумбийски общества до испанската колонизация на Америките през 15 и 16-ти век.

Макар и мезоамериканските култури да не са познавали колелото и металургията, нито една от тези технологии не е била важна за културното развитие.

Сред най-ранните сложни цивилизации е тази на Олмеките, чийто културен обмен с други култури в Чиапас, Гватемала и Уахака поставя основите на Мезоамериканската културна област.

Мезоамерика е една от трите зони в света, където се е развила независимо писменост, като другите са Шумер и Китай.

В Централно Мексико, връх в класическия период се наблюдава доминирането на градът Теотихуакан, който формира военна и търговска империя чието политическо влияние се разпространява чак до териториите на Маите, както и на север.

Снимка:

Снимка:

Снимка:

Изключителната мезоамериканска културна традиция завършва с пристигането на испанците през 16 век. През следващите векове мезоамериканските местни култури постепенно  били подложени на испанско колониално управление. Днес някои аспекти на това впечатляващо  културно наследство продължават да съществуват сред коренните народи, много от които продължават да говорят езиците на предците си и поддържат много практики, които ги връщат към техните мезоамерикански корени.

Снимка:

Снимка:

Снимка:

„Без багаж“ тръгваме по следите, оставили ни сапотеките с тяхната процъфтяваща цивилизация в долината на Уахака, археологически доказателства, за която ще ни даде древния град Монте Албан с неговите сгради, великолепни гробници и погребални предмети, включително фино изработени златни бижута. 

Снимка:

Снимка:

Снимка:

Ще открием великото културно наследство на маите, документирано след  археологически проучвания и изследвани в обекти, чийто брой достига 4400 на територията на тази изключителна мезоамериканска цивилизация. Учените твърдят, че до момента няма направен нито един пълен списък, поради това, че все още предстои да бъдат проучвани много от тези и вероятно много неоткрити забележителни обекти.

Снимка:

Снимка:

Паленке, Чичен Ица, Тулум, Уксмал, Монте Албан и Теотихуакан!

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Снимки: Валери Белчински

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент