Леден душ: 5 причини да опитате

Да свърши топлата вода в бойлера докато се къпете всъщност може да е нещо добро. Студеният душ може да действа като терапия и помага да се излекувате, възстановите и като цяло да се чувствате добре, особено след тренировка. 

Студената терапия, наричана още криотерапия, използва излагане на ниски температури за охлаждане на тъканите на тялото по терапевтични причини. Има няколко начина за прилагане на тази терапия. Те са следните: 

  • Студени душове, които включват понижаване на температурата на водата под 60 градуса. 
  • Студен спрей, използван за обезболяване на малка площ. 
  • Потапяне в студена вода или ледени бани. 
  • Локализирано приложение на лед за лечение на наранявания или специфични мускулни групи. 
  • Криотерапия, която излага тялото на много студени изпарения. 

Защо студените душове могат да бъдат полезни за вас? 

Студените душове не са основното лечение за никакви състояния и убедителните изследвания относно студената терапия все още са ограничени. Въпреки това струята студена вода може да бъде от полза, когато се използва за облекчаване на симптоми. 

Ето кои са основните ползи от студените душове:  

1. Укрепване на имунитета срещу  настинки 

Преминаването от горещ към студен душ (дори за няколко минути) може да ви предпази от вируси. Шокът от студена вода стимулира кръвните клетки, които се борят с инфекцията. Проучване в Холандия установи, че хората, които се подлагат на студени душове за 30, 60 или 90 секунди в продължение на 90 дни, си взимат болнични много по-рядко от останалите. 

студен душ
Снимка: iStock

2. Борба със симптомите на депресия 

В клинично проучване стана ясно, че хората, които си взимат ежедневно студени душове в продължение на няколко месеца, съобщават за намалени симптоми на депресия. Студената вода може да подобри настроението ви и да намали тревожността. 

студен душ
Снимка: iStock

3. Подобрява кръвообращението 

Студената вода натоварва тялото и то преминава в „режим на оцеляване“, за да поддържа основната си температура. Това го стимулира да увеличи кръвообращението. Това преразпределя кръвта и доставя наситена с кислород кръв в областите на тялото, които трябва да се възстановят.  

студен душ
Снимка: iStock

4. Забързва метаболизма 

Тялото изразходва енергия, опитвайки се да остане топло под студен душ. Резултатът може да бъде повече изгорени калории и забързан метаболизъм. Въпреки това не пренебрегвайте важността от здравословното хранене и тренировките. 

студен душ
Снимка: iStock
  

5. Предотвратяване на мускулни болки 

Студените температури карат кръвоносните Ви съдове да се стегнат. По време на процеса кръвта се обогатява с кислород и хранителни вещества. Докато тялото ви се загрява отново, кръвоносните съдове се разширяват, връщайки тази наситена с кислород кръв обратно в тъканите ви. 

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти