Къде са истинските мартеници

Българската традиция да се връзва мартеница (първоначално тя е представлявала връв от усукан червен и бял конец) на 1 март не е прекъсвана повече от 1300 години. Този празник е характерен и за Балканския полуостров, като присъства в Румъния и Молдова. С мартеници се закичват и българите в Западните покрайнини. Подобен обичай се среща още в Албания, Република Македония и Северна Гърция. Куклите на снимката са дело на Евелина Велинова, Бистра Писанчева и Светломира Иванова
Снимка: личен архив

Християн Немски

Всяка година около първи март улиците в повечето български градове се изпълват със сергии, отрупани с мартеници, а през последните години на тях масово се предлагат "произведения на изкуството", чиито творчески хрумвания нямат нищо общо с традициите и символиката, които празникът на Баба Марта повелява.

Така че, ако не симпатизирате на китайските пластмасови "мартеници" с анимационни супергерои, които никога не са присъствали в нашия фолклор, ви предлагаме да посетите Националния етнографски музей на ул. "Московска" 6А (намира се в сградата на Националната художествена галерия), за да разгледате и по желание да се сдобиете с мартеница, в която са "вплетени" истинските български обичаи и послания, съпътстващи празника на Баба Марта. Входът за музея е 3 лв. (като за пенсионери и ученици - цената на билета е 1 лв.).

* Мартениците на снимките са част от експозицията в Националния етнографски музей и са изработени от Задруга на майсторите на народни художествени занаяти и ателие "СедянкаТА". Изложбата ще продължи до 16 март включително с работно време: вт-нд 10,00-16,00 часа.

* По традиция жените носят мартеницата на гърдите, което трябва да им осигури повече кърма за новороденото. Децата я закичват на китката, защото всяко дело идва от ръцете ни (според преданията). Мъжете носят мартеницата, скрита в препасания през кръста пояс, за да са по-плодовити, а възрастните хора сами избират къде да окичат своята мартеница.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти