Как сексът продава

Как сексът продава
Снимка: Thinkstock

"Не исках да бъда робиня, затова избрах порното"
Саша Грей

Девствена на 16, актриса в хардкор порнофилми на 18, оттеглила се от порноиндустрията на 21, а на 25 – устремена към Холивуд и издала вече първия си роман. Това ли е крайният феминизъм?

ИК "Кръгозор" издава на българския книжен пазар първия роман на порнозвездата Саша Грей. Става дума за книгата "Обществото на Жулиет" - четиво, в което авторът разкрива без свян и цензура женските и мъжките сексуални фантазии, както и описва тайните еротични клубове на елита.

Саша Грей изследва не само собствената си сексуалност, но и екстремния секс и системата на нетрадиционните сексуални отношения.  В книгата авторката създава плашещ, но и привличащ свят и провокира всеки един от нас да се замисли за собствените си граници в секса.

За автора
Родена като Марина Ан Ханцис през 1988 г., тя израства в беден район в Северна Калифорния. След развода на родителите си поддържа топли отношения с баща си.

"О, хората обичат да си създават обичайните представи: порнозвезда, която има проблеми с мъжката фигура в живота си. Всъщност винаги съм била много близка с баща си. И все още съм".

Родителите ѝ не са очаровани, когато се впуска в избраната от нея кариера. Майка ѝ я умолява всеки ден да се откаже. А баща ѝ? "Той ми каза да не позволявам да ме прецакат." Грей разказва, че е била добра в училище и първоначално е искала да се заеме с някакъв бизнес, но илюзиите ѝ бързо са разбити. "Видях всички онези хора, по-големи от мен, взели дипломите си и степените от университет, но неможещи да си намерят работа, винаги в дългове заради студентските си кредити. Не исках да бъда робиня, не желаех да се пускам по това течение, да стана поредното зомби. Затова се огледах и избрах порното".

На 18 години тя става Саша Грей – име, което заимства от певеца в една от любимите си рок групи и от романа "Портретът на Дориан Грей" на Оскар Уайлд – и се впуска в порноиндустрията. "Не беше случайно, бе напълно съзнателно решение. Исках да участвам и да се изявявам, да проуча идеята, че една жена може да бъде агресивна, вълнуваща се от секса, "мръсна" също като мъжете. Исках да покажа, че е нормално да харесваш екстремния секс, както е нормално да харесваш и съвсем традиционния секс. Всичко зависи от теб самия."

Причините ѝ не са единствено финансови. Като тийнейджърка Саша се интересува от света на BDSM – системата на нетрадиционни сексуални отношения, основана на ролеви игри на господство и подчинение (bondage, discipline, sado-masochism). Тогавашното ѝ гадже обаче не проявява такива желания, а приятелите ѝ смятат, че интересът ѝ е извратен.

"Не знаех къде мога да отида, за да срещна хора с подобни вкусове", казва тя. И после осъзнала, че порнографията е възможен вариант. "Исках да проуча интересите си по един безопасен начин, но освен това исках да внеса нещо ново в порното, да променя това, което виждах на екрана".

Между 2006 г. и 2009 г. Саша Грей участва в над 200 филмa за възрастни. И не просто какви да е филми за възрастни, а толкова екстремни хардкор порнофилми, че е обявена за "най-впечатляващата сексуална изпълнителка в своя бранш". Саша не е и типичната актриса от филмите за възрастни. Все пак това е жената, публично издала нещо като порноманифест още преди да е стъпила на снимачната площадка.

За нея порното винаги е било прекалено предсказуемо. Саша искала да отправи предизвикателство към това да бъде по-малко пасивна, по-доминираща и да изненада и колегите си, и зрителите. Това я прави суперзвезда в една индустрия, в която много от актрисите и актьорите изглеждат напълно еднакви и лесно заменими. Отначало, признава тя, всичко било изключително вълнуващо. "Но има един предел докога и в каква степен можеш да изследваш собствената си сексуалност и граници пред камерата. Никога не можеш напълно да се изключиш, да се отдадеш на момента и на чувството, защото знаеш, че те снимат."

Саша прави нещо, което малцина порноактриси успяват – преминава границата на масовото забавление и влиза в истинското кино. Участва в тв сериала Антураж и във филма на Стивън Содърбърг "The Girlfriend Experience". Самата Саша признава, че голямата ѝ мечта е да има по-сериозна филмова кариера, но не знае дали ще ѝ бъде позволено, като се има предвид миналото ѝ. "Така е в нашия свят, въпреки че аз не се опитвам да избягам от това, което съм правила. Просто се опитвам да го надрасна", твърди тя.

Сега издава първия си еротичен роман.

За книгата
"Обществото на Жулиет" излезе на българския пазар на 5 август 2013 г.

Сексът продава. Може да обвиняваме Е. Л. Джеймс или някой друг, но откакто "Петдесет нюанса сиво" се продаде в милионен тираж по целия свят, издателите се впуснаха в търсене на наследника, на следващия еротичен бестеселър, който ще ни изкуши и ще ни накара да се изчервим.

Погледите на всички в момента са отправени към Саша Грей. Една от най-известните порнозвезди сменя попрището и пише своя първи роман - откровено и без цензура за женските и мъжките сексуални фантазии.

Както в "Петдесет нюанса сиво", така и в романа "Обществото на Жулиет" се изследват темите за света на BDSM. Сюжетът е свързан с въвеждането на млада жена в елитен таен сексклуб и са намесени политически игри и убийства.

В стила на Грей критиците забелязват прилика с мрачното писане на Реймънд Чандлър и кинематографично предаване на събития и детайли.

Любовта на Саша към киното е очевидна в книгата ѝ, където често присъстват препратки към филмите на Луис Бунюел и Орсън Уелс.

Още през 2008 г. агентът на Саша Грей ѝ предлага да напише книга, многобройните ѝ фенове също я подтикват да го направи, но едва след като еротичната трилогия на Е. Л. Джеймс вдъхва нов живот на старото изкуство, тя се предава.

"За разлика от филмите, където просто влизах и играех определена от друг роля, превръщайки се в това, което искаха от мен, в книгата имах сто процента контрол."

"Чела съм много еротични романи, но не можах да се идентифицирам с героините в никой от тях. Не мога да разбера защо на нормалните жени не е позволено да имат садо-мазохистични фантазии. Исках да напиша история за силен женски персонаж, за героиня, която не е наивна по отношение на секса. Да създам образи, които са част от света на фантазиите, но не желаех да пиша за жената клише, която чака Идеалния мъж. Главната героиня не е невежа в сексуално отношение, но има още много да учи."

Грей смята, че това, което може да е извратено за една жена, за друга може да е най-красивото и вдъхновяващо нещо. Колкото повече разчупваме тези бариери, толкова по-добре ще е за всички жени.

Мнения за романа

"Петдесет нюанса сиво" намериха своя съперник, най-горещата книга на сезона, написана от човек, който със сигурност е практикувал онова, което описва, и това определено си личи."
No 1 Magazine

"Смайващ дебют!"
The Sun

"В този секси дебют има сцени, които ще разпалят и най-вледенилите се страсти. Парещо четиво за почивните дни. За да повторите някои от сцените, наистина ще са ви нужни цели дни." 
Fabulous Magazine

"Стилът на писане е фантастичен, погледът ѝ към живота и секса и всичко между тях е очарователен, а героинята Катрин е много сложен образ... "Обществото на Жулиет" си струва да се прочете." 
Chick Lit Reviews

"Саша Грей знае за какво говори. Може би по-шокиращото е, че тя знае и как да пише живо, образно и как да изгради интригуващ сюжет. Секси роман!"
Star Magazine

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти