шампанско
Снимка: Thinkstock

Как се пие шампанско: Няколко тайни, за които знаят само ценителите

Празникът без шампанско не е достатъчно блестящ. Изхвръкналата тапа, мехурчетата в чашата и лекият гъдел по езика – така обичаме да посрещаме новата година.

В суматохата покрай дунавското хоро и речта на президента обаче често ни се случва да съчетаваме шампанското с баницата с късмети или с последните хапки от новогодишната трапеза и не му позволяваме да разкрие цялата си прелест.

Ето какви съвети за пиене на шампанско дават ценителите на тази напитка. А на тях може да се вярва.

Правилната чаша

Има различни видове чаши за шампанско и обикновено хората ги избират според естестетическия си вкус. Най-популярните са т.нар чаша тип флейта, която често ползваме и за бяло вино.

Другият популярен вид, с който се правят и прословутите пирамиди от шампанско, са широки чаши с ниско столче.

Третият е чаша тип „лале“. Тя е с малко по-широка основа и се стеснява нагоре, точно каквато е формата на цветето.

Тази чаша е и най-подходяща, за да налеете шампанско в нея, защото позволява на вкуса на напитката да се разкрие в максимална степен.

Без пяна

Също както при бирата, пяната на шампанското не позволява да усетим истинския вкус на напитката веднага. Балончетата се пукат прекалено бързо и не можете да усетите онзи леко щипещ, празничен вкус.

Затова, съветват енолозите, налейте шампанското внимателно, без да правите много пяна, и оставете за няколко минути напитката да се „разгърне“.

Бутилката сложете в купа, пълна наполовина с лед и наполовина с вода. Така ще го държите приятно охладено, без да да е прекалено студено.

С какво се пие шампанско

Тук поднасяме шампанското с десерта. Сладкото обаче заглушава финия вкус на шампанското и може да ви разочарова.

По-добре е да поднесете шампанското със солени френски сирена или морски дарове. Чудесно се съчетава с месо или спагети със сметанов сос. Киселинността на виното придава баланс на вкусовете, ако ястието е прекалено мазно.

Как се съхранява останалото шампанско

Шампанското можете да съхраните за ден или два в хладилника, добре затворено със запушалка за бутилки.

Наздраве!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Какви бижута носите?

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент