Как лекува и как се приема светената вода

г
Снимка:

Всички сте чували за лечебната сила на светената вода, но малцина знаят молитвата, която трябва да се произнесе вечерта.

За целта трябва да вземете светена вода от църква, в която ходите, любим манастир или параклис, в който усещате вярата си и сте сигурни в нея. Не бива да взимате светена вода от най-близката църква, или от такава, в която ходите само по задължение, на сватби, кръщенета или на Великден.

Вечерта, когато светената вода е във вашия дом, произнесете над нея молитвата на арменските монаси:

Господи Всемогъщи, лекар на душите и изцелител на телата, прости ни всяко прегрешение, което сме направили неволно или принудително. Вашият слуга (име) смирено моли за прошка, просветление и изцеление. Излекувай го от болестта, Господи, и го спаси от неговата слабост. Дай на духа сила, на очите – светлина, изчисти тялото от всяка язва и нека в мир сърцето да ходи по пътя на Твоята свята вяра.

Спаси ни Господи от всички видими и невидими врагове, и благословен да е твоя животворящ  Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин!

г
Снимка:

Прави се и Велик водосвет за Богоявление, когато кръстът се потапя във вода и се хвърля в открити водоеми. По време на водосвета, независимо дали голям или малък, се четат различни молитви за здраве и благополучие. Освещаване на водата може да се направи и след погребение с цел прогонване на злото и смъртта от дома.

Светена вода може да си налеете по всяко време на деня от всеки храм, параклис или църква – не се плаща нищо.

Хората вярват, че в природата съществува и вода, осветена по естествен път по волята на Бог. Водата от аязмо (водоизточник в близост до свещено място) се смята за светена – такива са например местата около Бачковския и Рилския манастир. Ако аязмото пресъхне, означава, че изворът е бил осквернен.

г
Снимка:

Как се приема светената вода?

Някои хора вярват, че светената вода притежава чудотворни сили и умее да лекува, затова едни я пият, а други само пръскат с нея или я втриват в тялото. Светената вода може да се прие по всяко време от боледуващи. Здравите пък трябва да я приемат само на гладно или да рисуват с нея кръст на челото. Светената вода винаги се пие на три глътки, като междувременно близките отстрани четат молитви за здраве.

Някои смятат, че веднъж налята, светената вода никога не губи силите си, докато други вярват, че след време способностите й намаляват. Само при водата, налята на Богоявление, може да се долива обикновена, без това да отслабва чудодейното й действие.

Светената вода никога не бива да се използва за езически обичаи или магии!

Още по темата:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

На коя филмова героиня се оприличавате най-много?

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент