Как да се грижим за растенията през зимата – II част

Как да се грижим за растенията през зимата – II част
Снимка: Thinkstock

Л. арх. Светослав Стойнев

Първа част на материала можете да прочетете ТУК!

През зимните месеци поддръжката на растителността изисква минимални грижи, но за сметка на това правилни решения и методи.

В зависимост от това дали декоративната растителност е интериорна или екстериорна се изискват различни грижи.

Във втората част по темата ще се концентрираме върху интериорната (вътрешна) растителност.

Растителността в интериора е много разнообразна и индивидуална, като всеки отделен вид има различни изисквания към 5-те основни фактора: вода, топлина, светлина, въздух, почва. Стайните растения не са студоустойчиви, затова трябва да ги пазим от минусови температури. Те произхождат от тропични и субтропични области, които са формирали характера им.

Повечето стайни растения са в покой през зимата и затова не се нуждаят от по-интензивни грижи. Поливането трябва да се ограничи, като най-добре е да оставяте повърхностния почвен слой да просъхва и след това да полеете в малки количества. Важно е да знаете, че по-вероятно е едно растение да загине от прекомерно поливане, отколкото от засушаване.

Топлината е важен фактор, който трябва да се следи внимателно според вида на растителността. Необходимата минимална температура за развитие на стайните растения през зимата е около 12°-14°C, а през лятото 18-24°C., като разбира се, това зависи от конкретния вид.

Агаве е едно от малкото растения, които издържат на ниски температури през зимата до 5°C.

Светлината през зимата е ограничена, а тя е храна за растенията. Осигурете достатъчно количество светлина, но не ги излагайте на пряко слънчево огряване!

Не поставяйте растенията в тъмни и неосветени помещения! Можете да подберете растения, които поглъщат вредните домашни замърсители от електроуреди, тапицерии и др. и освежават въздуха като напр. хлорофитум, калатеа, спатифилум, фикус бенджамина.

Въздушната влажност е съществен фактор. Не трябва да забравяме, че стайните растения произхождат именно от влажните райони на тропика и субтропика. През зимните месеци отоплителните уреди изсушават въздуха, затова не поставяйте растенията в непосредствена близост до радиатори, климатици и др.!

Почвеният субстрат трябва да бъде с лек механичен състав, без наличие на прекомерно количество глина, която задържа много вода и е с лоши аерационни свойства. Корените също дишат.

В почвата се намират необходимите за растенията микро- и макроелементи. Те се намират в почвения разтвор под формата на съединения. Тъй като почвата в саксиите е ограничена, тези съединения бързо се изразходват и затова е необходимо подхранване с тор, което през зимата обикновено се осъществява веднъж на два месеца, за разлика от летните месеци, когато това трябва да става веднъж на две-три седмици.

И накрая – не забравяйте, че растенията са живи организми, които се нуждаят от внимание и любов, затова ги наблюдавайте ги и докосвайте! Те ще усетят това.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти