Искам да напълнея

Искам да напълнея
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте!

Много харесвам рубриката ви със статии от Алексей Бъчев. Моят въпрос към Алексей е следния (всъщност са два въпроса). 

1. Навсякъде четем какви ли не диети и режими за отслабване. При мен проблемът е обратния. Винаги съм била слабичка и много искам да напълнея. Ще се радвам, ако Алексей сподели някоя от своите "чудатости", която би могла да ми бъде от полза. Има и други хора с моя проблем (колкото и да е трудно да се повярва, това си е проблем).

2. Ще бъда благодарна, ако Алексей сподели начини за "повдигане" на имунната система. При мен този въпрос е много сериозно наболял в момента и търся всевъзможни варианти и "магийки". Предварително благодаря.

С уважение, Десислава

* * *

Здравейте,

Докато четях писмото ви ми направи впечатление нещо, на което бих искал да обърна внимание. То е и отправната точка за намирането на решения за вашата и за почти всяка друга ситуация. Става въпрос за това колко проблем-ориентирано е нашето мислене. Конкретно имам предвид израз, който сте използвали в писмото си и който е станал популярен в обикновената лексика, с която в наше време описваме как живеем:

„Колкото и да е трудно да се повярва, това си е проблем.”

Значи, важно е да има проблеми, дори и да е невероятно да се допусне съществуването им и ако трябва ще ги изфабрикуваме, защото в социума проблемите са емблема на съществуването, служат за идентификация на човека и без тях той е никой. Реалността е толкова изкривена, че нормата за живота не е способността ни да му се радваме, а дали сме достатъчно проблем-ориентирани, така че да можем да виждаме проблеми във всичко и навсякъде.

Често дори, когато няма проблем,  проблем става липсата му и човек започва да страда от някаква своеобразна проблемна абстиненция. Понякога се случва хора да споделят, че след курсовете ми започват да страдат от остър дефицит на проблеми.

Както е отразено и в книгата „Животът може да е чудо” от Ивинела Самуилова, основната цел на подхода, който използвам, е да съдейства за промяна на тази проблематична нагласа за живеене, а не да дава магически решения на определени ситуации в живота, като оставя проблематичната нагласа за него непокътната. В този ред на мисли, ако искате да „напълнеете”, започнете първо да пълните живота си с радости и възможности.

Оставяйте отворени врати и чекмеджета вкъщи, пълнете торби, обувки, чушки и всякакви други дупки с тях. Допуснете възможността за пълнеене в живота си. Мисля, това ще подобри автоматично и състоянието на имунната ви система. Но ако ви харесва, може да преименувате „имунната система” на „маймунната система” и да се забавлявате, като правите различни „маймунджилъци”. Идеи за такива може да получите от участниците в групата „Животът може да е чудо” във фейсбук.

Това ще ви помогне да се освободите от напрежението на „сериозника”, който непременно трябва да има проблем за решаване и ще ви вкара в режим на игра, толкова съществен за излизане от матричното мислене.

Поздрави, Алексей

Припомнете си още:

Искам съпругът ми да промени мисленето си

Дали е правилно да се смея в болестта си?

Думата, която най-добре ме описва, е... скучна

Мъжът ми е жалък комарджия

Съпругът ми почина и много ми липсва

Как да стимулирам въображението си?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти