Йордан Славейков: носителят на литературната награда "Дъбът на Пенчо" за 2016-а

Йордан Славейков: носителят на литературната награда "Дъбът на Пенчо" за 2016-а
Снимка: netinfo

Една година след появата на първия роман на театралния режисьор и драматург Йордан Славейков, книгата получи одобрението и признанието на литературните критици и на младото поколение четящи българи.

През април "Последна стъпка” грабна бронзовия Пегас на най-стария национален литературен конкурс за дебютна литература у нас „Южна пролет“. Проф. Светлозар Игов, председател на журито на конкурса, определи романа на Йордан Славейков като явление не само за самия конкурс, но и за съвременната българска литература.

През изминалия уикенд проф. Игов връчи на Йордан Славейков за романа „Последна стъпка“ наградата „Дъбът на Пенчо“ за 2016 г. Вече 10 години на 28 май, в деня на годишнината от смъртта на Пенчо Славейков, литературният критик и белетрист присъжда този приз, на който e еднолично жури и носи сам отговорността за дадените отличия.

Между носителите на наградата „Дъбът на Пенчо“ са ред значими български писатели, като се започне от Златомир Златанов, Георги Господинов и се стигне до Милен Русков и Елена Алексиева. Всички те получават тази награда още преди да имат по-широко признание и популярност.

Професор Светлозар Игов, литературен критик и историк, есеист, поет белетрист и преводач, председател на конкурса "Южна пролет", Хасково - 2016:

На тазгодишния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ в Хасково първата награда за проза получи писателят Йордан Славейков за романа „Последна стъпка“.

Още когато обявявах наградата аз  казах, че това е не просто най-добрата дебютна проза за изтеклата година, а и въобще един от най-добрите български романи през последните години, което откроява името на Йордан Славейков на един по-широк фон. Това е един великолепно написан роман с много оригинална разказваческа поетика.

Разказ на членовете на едно семейство - бащата, майката, по-големия и по-малкия син и дъщерята, който разглежда едни много важни екзистенциални проблеми, върху един сравнително дискретен социален фон. В този роман имаме, може да се каже, едно много добро съответствие между концепцията на романа като философия за живот и стилистиката на романа или самата разказваческа поетика.

За наградите и "Последна стъпка":

Още анализирам тези награди и ги осмислям, хората вероятно ще очакват да напиша някакъв следващ фантастичен роман, а аз нямам идея за нищо ново. Добрите идеи не идват всеки ден. Освен ако не си машина за писане.

Аз съм преди всичко дете на театъра, а в литературата съм гост. Театърът и писането вървят ръка за ръка. Имах нужда да напиша този роман за мен самия. Той няма отношение към читателя, писан е за мен, но не да си го чета сам, а заради мен и поради мен. И ако някой от читателите в парченце от него припознае себе си, сигурно съм си свършил работата.

За Йордан Славейков:

Йордан Славейков е драматург, режисьор и писател. Завършва магистърска степен по режисура от НТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на големия Киркор Азарян. За дипломния си спектакъл "Оскар и розовата дама" получава номинация за наградата „Икар“ в категория  "Дебют" през 2007 година. Първата му авторска пиеса "Ангел" е сред финалистите на националния конкурса за нова българска драматургия "Иван Радоев " - Плевен, 2009 година.

Специализира актьорско майсторство в Международната лятна школа на Александър Калягин в Москва. Бил е режисьор в Драматично-куклен театър-Враца, асистент-режисьор на Явор Гърдев в постановката „Крум” през 2006-та. Номиниран е за „Икар“ за дебют в режисурата през 2007-ма за монодрамата “Оскар и розовата дама”  с участието на Йорданка Стефанова от Ерик Еманюел Шмит, поставена в ДТК Враца.

През 2008 г. е режисьор на спектакъла “Енигматични вариации” от Ерик Еманьел Шмит, с участието на Веселин Ранков и Пенко Господинов. Има участие в „Дзифт” на реж. Явор Гърдев и в Love.Net на Илиян Джевелеков. Йордан Славейков е един от двамата режисьори, реализирали авторската пиеса "Паякът,", "Стъклена менажерия" по Тенеси Уилямс в Сфумато, "Домът на Бернарда Алба" във Витебкс, Беларусия. Заедно със своята творческа половинка, Димитър Касабов, получи номинация „Аскер“ за драматургия на "Паякът".

Авторската им пиеса „Паякът“ обиколи най-престижните фестивали за театър в Европа, Русия и зад океана и спечели овациите на публиката и журито. Беше показана на Бродуей в Ню Йорк, а New York Times и Village Voice  публикуваха бляскави рецензии за нея. Постановката има цял списък с награди, а Славейков и Касабов бяха поканени да поставят в Беларуския държавен академичен театър във Витебск, където вече две години се играе на беларуски „Домът на Бернарда Алба“ по тяхна режисура.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти