Двойно напрежение: Да учиш и да работиш

Двойно напрежение: Да учиш и да работиш
Снимка: ThinkStock

Велина Томова

Да учиш и да работиш е по-бързият, но много по-труден път към това да успееш да се реализираш добре в професията си.

Колкото по-рано успеете да намерите стаж или работа по специалността си, толкова по-лесно ще ви е да се развивате в кариерата си след това.

Дори работата да не е по специалността, изкарването на пари по време на образованието често е единственият начин човек да успее да се учи без да товари финансово родителите си.

Все повече хора започват да учат нови специалност във време, в което вече са се реализирали професионално и се връщат отново в университета.

Тогава към работата и ученето може да се добави и грижа за семейството и задачите за балансиране през деня стават непоносимо много.

Все пак не е невъзможно, така че ако сте в такава ситуация не бива да се отчайвате, а да запретнете ръкави, да дочетете статията ни докрай и да подредите правилно задачите си за деня.

Първото, което трябва да определите за себе си е в кой период от деня сте най-продуктивни. От совите ли сте или от чучулигите?

Сутрин ли сте най-работоспособни или следобед? Лесно ли заспивате след натоварен ден или имате нужда да „изключите“ за около час, в който да правите любими неща и чак след това да си легнете?

Познаването на собственото ви тяло ще ви помогне да организирате времето си така, че да се чувствате възможно най-добре.

Втората важна задача е да направите описание на графика си през деня – кои часове са ви заети с работа, кои – с учене и кога времето отлита без да сте свършили кой знае какво.

В продължение на няколко дни можете да записвате всичко, което правите през деня – колко време работите, кога ядете, кога отговаряте на мейли или гледате телевизия.

Ще ви даде представа дали разпределяте времето си правилно, дали не губите прекалено много енергия в незначителни задачи и като цяло ще ви даде възможност да погледнете деня си „отгоре“, за да можете да го преподредите, ако се налага.

Сега идва ред на важната задача. Да намерите време за всичко, което трябва да свършите, като не забравяте себе си, приятелите си и хубавия сън.

Направете си дневен режим по часове. Може да ви се струва излишно, но разписването на такъв график ви помага да знаете кое след кое следва и за коя задача колко време имате.

Така ще останете фокусирани и няма да се разсейвате.

Абсолютно задължително е да включите почивки и време за приятелите си. Това не е загуба на време, а възстановителен период за тялото и ума ви, от които всички имаме ежедневна нужда.

На всеки два часа е хубаво да имате почивка за раздвижване, плод, малко упражнения. Правете ги не само когато учите, но и докато сте на работа.

Така давате възможност на мозъка ви да си почине и да презареди, за да успее да свърши повече задачи.

И не изпускайте крайната цел от поглед, колкото и отдалечена да е във времето.

По-доброто образование и по-големия практически опит, който трупате в работата си, ще ви гарантират повече успех в бъдеще.

А за това си заслужава да мобилизирате всички си сили за известно време и да дадете най-доброто от себе си.

Ще сте си благодарни само след няколко години.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти