Домашен хляб и вино

Домашен хляб и вино
Снимка: Thinkstock

Ирландците казват „Не купувай хляб от касапина!“, с което в по-широк смисъл отдават чест на майсторлъка на всеки един от нас. А правенето на хляб си иска своите знания, умения и опит.

Има нещо велико и мистично в това да усвоиш приготвянето на тази най-важна за нашите ширини и култура храна. И със сигурност това може да се постигне и у дома и с помощта на една от най-новите книги на Gourmet Publishing "Домашен хляб".

Новата книга на Ивелина Иванова, шеф готвач на списание Меню и главен преподавател в Кулинарно училище МЕНЮ, е посветена на домашния хляб. Тя съдържа повече от 40 най-различни рецепти за хляб – с квас, без квас и с мая. Всички те са разработени и приготвени от Ивелина Иванова без помощта на специални уреди, а печенето на хлябовете става само в домакинска фурна. 

Книгата „Домашен хляб“ започва с обща част, в която се описват теоретичните основи на печенето – какви са характеристиките на различните зърна и брашна, ролята на температурата и на естествените ензими за качествата на хляба, по какво се различават маята и квасът.

Всички тези ботанически, биохимични и физични знания са представени и с практически съвети и обяснения, така че книгата да не се превърне в научен трактат, а в работещо ръководство за печене на хляб у дома.

Рецептите в книгата са вдъхновени както от националните кулинарни традиции – родни и чужди, така и от съвременното движение за здравословно хранене, което приветства използването на древни зърнени култури като лимеца и спелтата, както и прилагането на щадящи суровините техники на обработка като меленето в каменна мелница.

Подобаващо внимание е отделено на различни начини за приготвяне на квас, така че всеки да може да избере най-подходящия за него. Някои от рецептите са допълнително илюстрирани със снимки, които показват основните етапи в приготвянето им.

Разнообразието от хлябове в тази книга може и да представя една малка част от световното хлебно богатство, но „Домашен хляб“ е безспорно добрият начин да започнете своето вдъхновяващо и вкусно пътуване. 

Прясно изпеченият домашен хляб върви в чудесна комбинация с качествено вино. "Виното е за всички" е първата книга на Вили Гълъбова – един от най-добрите винени експерти в България.

Сертифициран международен винен съдия, винен консултант, журналист и преподавател, тя е и производител на вино, а също и един от учредителите на Българска винена академия. Специалист с повече от 15-годишен международен опит и признание, в досегашната си практика има проведени стотици тренинги и консултантски сесии в сферата на производството, маркетинга, експорта и продажбите на вино.

Автор е на множество статии и есета на винена тематика, голяма част от тях са публикувани в divino.bg.

"Виното е за всички" е за начинаещите винолюбители, но и за хора от ресторантския бизнес, които тепърва навлизат във винения свят. В нея Вили Гълъбова ви води към познанието за виното стъпка по стъпка, ведро и леко, по напълно разбираем начин и с добра доза чувство за хумор.

Напредналите във винената тема пък ще оценят систематизирания подход, съчетан с някои забавни винени истории и отпратки, както и възможността да сверят познанията си с тези на един утвърден автор.

Официалното представяне на двете книги утре, 12 декември, от 18.30 ч. в книжарница “Хеликон” в сградата на хотел България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти