Да се влюбиш отново

Да се влюбиш отново
Снимка: Kaliakria Resort

Лилия Огнянова

Да се влюбиш отново – в морето, в лятото, във вятъра и звездите... В уханието на плажната козметика, в изгорелия ти нос, в студеното усещане, когато влезеш във водата, в стъпките в пясъка, в горещите мидички на плажа...

Слънце в очите и вятър в косите! Това е лятото, моето лято smiley

Не е нужно да е просто топло, за да усетиш, че са настъпили летните месеци. Носенето на рокля също не е достатъчно, за да изживееш по-добре отпуската (въпреки че помага).

В един момент, бързайки да свърша колкото се може повече задачи за по-малко време, за да ми останат няколко часа за изпълнение на още няколко задачки, си дадох сметка, че вече е краят на юли... Краят на юли, а аз съм видяла морския бряг само на снимка във фейсбук, а молбата за отпуска дори не знам къде се намира.

Не съм по излишните драматизации и вайкания, но колкото и да обичам работата си, ми стана малко тъжно, като се замислих, че август е последният месец без „р“. Баба ми винаги е твърдяла, че има ли „р“ в името на месеца, значи времето е студено.

Септември е царят на циганското лято, но както пее Тони Димитрова „все по-студена става всяка вълна“...

За хубави неща решения се взимат най-лесно и бързо, забелязали ли сте? Така стана и в този случай.

Магическите думи са „хайде на морето!“. Те помагат отпуската да бъде задействана, приятелите организирани, пътят избран и багажът стегнат.

Крайната цел беше ясна – колкото се може по-близо до морето. С малка, но пък весела компания приятели, се отправихме към Северното черноморие, което бе напълно непознато за мен. Там сякаш преоткрих Черно море и се влюбих отново в него.

Толкова красиво сякаш никога досега не го бях виждала.

Отседнахме в просторен апартамент в хотелския комплекс „Калиакрия“ и първата ни работа беше да изнесем дивана на терасата. Не знам как точно звучи това и дали от управата на хотела няма да се разсърдят, ако разберат, но гледката, която се разкриваше към морската шир бе толкова изумителна, че искахме да ѝ се наслаждаваме максимално! Впоследствие точно тази част от апартамента стана любимата на всички, като там се хапваше, поспиваше, пиеше сутрешно и следобедно кафе... И беше прекрасно.

Малко неща са по-приятни и успокояващи от това морето да е първото нещо, което виждаш, като отвориш очи сутрин. А вечерно време ти трябва само да го чуваш, да знаеш, че то е там – скрито в тъмния хоризонт, а над него милион и една звезди.

За всяка една падаща звезда, която видях, не се сещах какво повече да си пожелая, затова просто благодарях – че съм тук и сега, че всичко се случва наистина, а не е просто сън или мечта, че се чувстваш влюбен в целия свят и не искаш нищо повече.

Не съм от жените, които държат да имат някакъв лукс или задължителни удобства около себе си, като в последните години предпочитах къмпингарския начин на летуване.

Но басейнът с кристално чиста вода, от ръба на който се вижда цял хоризонт приказно море, и наредените отстрани шатри с развяващи се като платна бели завеси, няма как да ме оставят безразлична.

И спокойствието! Никой не ти продава царевица, сладолед, гевреци или каквото и да било друго. Липсата на типичната плажна суетня и шум ти дава уникалната възможност истински да се насладиш на почивката си, да преживееш морето и лятото по един по-дълбок и личен начин.

А ако искаш да ти бъде шумно и бурно, цялото ни Черноморие предлага изобилие от разнообразни заведения за целта.

С малко срам си признавам, че чак сега – на 28-то ми лято, посетих нос Калиакра. Не знам дали бих могла да опиша гледките, които ме очакваха там... Или пък изумително силният вятър, който е способен да те събори. Но и в тях се влюбих!

И в блюдата с пресни черни миди, и в градината в Балчик, във ветрогенераторите край пътя и в светлинките на корабите вечерно време...

Малко наивно си мислех, че най-хубавите си почивки на морето съм ги изживяла в тийнейджърските си години и вече малко неща биха ме впечатлили. Всяко лято има своя собствена атмосфера и уникално очарование, стига да имаме очи и сърце да го видим и изпитаме.

Трябва само да дадем шанс на самите себе си да се отпуснем и да се влюбим – искрено, по детски във всичко около нас – морето, планината, слънцето и луната, пясъка и звездите, вятъра в косите... да вдишаме дълбоко морския въздух и да благодарим на цялата Вселена, че все пак мечтите стават реалност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти