Да изпишем великденски яйца

Изписване на яйца с традиционна българска восъчна техника
Снимка: БГНЕС/Петко Налбантов

В навечерието на светлия християнски празник Великден Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН има удоволствието да ви покани да посетите изложбата "Светъл Великден", която показва красотата и очарованието на българските писани яйца.

Експозицията ще бъде открита на 24 април (сряда) в 17,00 часа във фоайето на първия етаж на Етнографския музей (пл. "Княз Александър I" № 1, източното крило на бившия Княжески дворец).

За изкушените да проявят творческите си умения Институтът организира ателиета за писани великденски яйца по традиционни восъчни техники за изписване. Те ще се проведат на 25 и 26 април 2013 г. (четвъртък и петък) от 10,00 до 17,00 ч. Участниците в тях ще могат да украсяват и изписват яйца по стара восъчна технология в стила на народната традиция и орнаментика от Самоковско, Ихтиманско и Велинградско.

Ателиетата ще се проведат под ръководството на доц. д-р Светла Ракшиева, международно признат специалист в областта на писаните великденски яйца и автор на книгата "Писано яйце за Великден", издадена през 2007 г.

Организаторите молят желаещите, които ще вземат участие в ателиетата, да си донесат яйцата, които искат да изпишат, като те трябва да са предварително сварени или издухани. Останалите материали, инструменти и модели ще бъдат осигурени на място.

За записвания, моля, обадете се на тел. 02/805 26 21.

* Самите ателиета са безплатни, като трябва да се заплати само входната такса за музея, която е 3 лв. (за пенсионери и ученици - цената на билета е 1 лв.). Работното време на музея е вт-нд 10,00-18,00 часа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти