Честит празник

Повод за гордост
Снимка: БГНЕС/Петко Налбантов

На днешния 22 септември се навършват 105 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите ѝ в международните отношения. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

В нощта срещу 22 септември министър-председателят на България посреща българския княз на яхтата "Хан Крум" край Русе. Оттам цялото българско правителство и Фердинанд I поемат към Търново, където трябва да обявят Независимостта на България.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители ще участват в тържествата във Велико Търново със заря-проверка на площад "Цар Асен І", която ще започне в 19,30 часа.

На 22 септември от 11,00 часа, на площад "Княз Александър I" Столична община организира тържествено честване на 105-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Днес в Стара Загора с тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя Община Стара Загора ще отбележи празника от 10,30 часа пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк "Ал. Стамболийски".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти