Български филм с поредна награда от фестивал в чужбина

Илиян Метев с наградата за филма си
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 47-я Международен филмов фестивал в Карлови Вари, 29 юни - 7 юли 2012, "Последната линейка на София" на Илиян Метев, копродукция на България, Хърватия и Германия, спечели Наградата за най-добър документален филм в категорията за филми над 30 минути, съобщиха от СБФД.

В края на май "Последната линейка в София" получи втората по значимост награда от "Седмицата на критиката" в Кан - наградата за откритие на ТВ Канал 4, съобщиха от СБФД.

Филмът разказва за преживяванията на трима лекари в "град от два милиона с не повече от 13 линейки".

Участниците във филма са описани като "страстни пушачи с невероятно чувство хумор", които не спират да правят всичко по силите си въпреки трудностите и "ударите от обществото".

На филмовия фестивал в Сараево пък пристигна Анджелина Джоли. Американската филмова звезда направи през 2011 г. пълнометражен филм за насилието над жени по време на войната в Босна (1992-95).

Вчера Джоли пристигна в Сараево за местния филмов фестивал, предаде АФП.

Актрисата долетя в Сараево с частен самолет, като я придружават я три от децата й.

Довечера тя ще открие филмово ателие в рамките на фестивала, предназначен за млади кинотворци от югоизточна Европа, а после ще се появи на червения килим пред националния театър на Сараево, където ще се проведе събитието.

През април Анджелина Джоли бе обявена за почетен гражданин на Сараево затова че чрез филма си "В страната на кръв и мед" е помогнала да се съхрани истината за случилото се през войната в Сараево и в Босна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти