Българите са най-щедри към любовниците си

Българите са най-щедри към любовниците си
Снимка: Thinkstock

Приблизително всеки пети българин (18%) не споделя с партньора си колко пари изкарва. По този показател страната ни не се различава значително от Полша (18%), Чехия (22%) и Словакия (22%), показва ново проучване, проведено в четирите европейски страни.

От него става ясно още, че сравнително голям брой от сънародниците ни (17%) не информират партньорите си за над 40% от доходите, които получават, като това се случва при едва 9% от поляците, 6% от словаците и 4% от чехите.

Според изследването 22% от българите не коментират или не споделят напълно с партньорите си за какво харчат парите си. Такъв е случаят с 23% от словаците, 25% от поляците и 27% от чехите.

Във всички участващи в проучването страни мъжете предпочитат да пазят в тайна доходите си, а жените – разходите си, като в Чехия и Полша жените далеч по-често запазват в тайна някаква част от своите разходи в сравнение с мъжете.

Данните от проучването показват, че едва 6% от семейните двойки в България си определят точно фиксиран размер на месечните разходи, който се стараят да не надвишават, като по този показател страната изостава от Полша (14%), Словакия (9%) и Чехия (8%). Около 30% от анкетираните и в четирите страни заявяват, че си изготвят приблизителен бюджет.

Близо една трета от сънародниците ни (28%) обаче заявяват, че в повечето случаи не успяват да се вместят в рамките на определения от тях бюджет - проблем, който се среща значително по-рядко сред домакинствата в Полша (13%), Словакия (14%) и Чехия (10%).

От проучването се вижда също, че една трета от домакинствата в България (34%) не успяват да спестят от приходите си. В Полша (25%), Чехия (20%) и Словакия (18%) делът на семейните двойки, които не заделят средства за бъдещето, е значително по-малък. Над половината домакинства в Чехия (53%) и Словакия (50%) и една трета от тези в Полша (35%) спестяват някаква сума всеки месец, докато в България това успяват да направят само 23% от семейните двойки.

"Стремежът към някаква степен на финансова независимост се наблюдава при семейните партньори и в четирите страни и в това отношение българите не са изключение. По-тревожен е фактът, че сънародниците ни се справят трудно с планирането на семейните разходи, отделянето на средства за бъдещето и цялостното управление на финансите си. Един от изводите, които могат да се направят, е, че са необходими допълнителни усилия за повишаване на финансовата грамотност в страната,“ коментира Здравко Райчев, изпълнителен директор на "Профи кредит" България.

Според проучването близо една трета от поляците (28%) и една четвърт от чехите (25%) отговарят, че са изневерявали на своите партньори, докато едва 19% от словаците и 15% от българите признават същото. Поддържането на извънбрачна връзка обаче се оказва скъпо удоволствие.

Българите са най-щедри и отклоняват средно по 360 лева на месец от семейния бюджет за своите любовници. За сравнение, изневеряващите в Полша, Словакия и Чехия инвестират средно съответно по 345, 262 и 195 лева на месец в своите паралелни връзки, показва проучването на ПРОФИ КРЕДИТ.

Въпреки това едва един на всеки пет българи (22%), извършили изневяра, твърди, че е изпаднал във финансово затруднение в резултат от нея. Този процент е дори по-малък в Полша (21%), Словакия (14%) и Чехия (12%).

Около три четвърти от анкетираните, при които изневярата се е отразила по-тежко на бюджета – 75% в България, 76% в Полша и 78% в Словакия, са прибегнали до взимането на заем, докато в Чехия това са направили малко над половината (52%) респонденти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти