„Братовчедката на Зорбас“ - поезия по време на пандемия

Ирена Иванова
Снимка: Георги Казаков (за #URBN)

Във физическите и онлайн книжарници вече може да намерим новото заглавие от Рене Карабаш - „Братовчедката на Зорбас“ (изд. „Жанет 45“).

Въпреки здравната обстановка новата ѝ дългоочаквана поетична книга излиза без отлагане, а нейната официална премиера в София и представянето в други градове ще се състои през есента. Ситуацията може да е изпитание за колекцията от стихове, но Ирена Иванова (стояща зад псевдонима Рене Карабаш) е категорична: „Ако поезията в нея е силна, ще издържи.“

Ирена Иванова
Снимка: Жанет 45

По този повод авторката споделя още:

„Все пак „Братовчедката на Зорбас“ се предполага да е силно момиче. Ще се изправи, ще удари по масата и ще накара всички край нея да затанцуват. И все пак нямаше да съм толкова окрилена и сигурна в нейния полет, ако не бяха няколко човека, които в продължение на 2 месеца работиха по нея, въпреки ограниченото си време и извънредното положение.“

В 88-те страници от книгата намират място пет години от живота на писателката, която опознаваме още от първото стихотворение. Редактор на „Братовчедката на Зорбас“ е Аксиния Михайлова, а върху ярката артистична корица работи Люба Халева.

„Има нещо естествено и директно, нещо осезаемо в най-добрите стихотворения тук. Като да усетиш семката от домата между зъбите си, сцепената вежда, вкуса на смъртта и детството. Личен репортаж за пътя и порастването – подир трабанта на миналото, бащата – градинар и гробар, пътешествията на майката през магнитите от чужди градове на хладилника, запушените с дъвка ключалки, през които все пак успяваш да зърнеш – смърт няма. Прямо и лично, намерило себе си писане.“ – Георги Господинов

„Все ми се струва, че поезията не е за разбирачите, а за повярвалите в нея. Може би, защото читателят и поетът свързват сърцата си с копринен конец, по който вървят изранените ходила на Господ. В това последно проявление на божественото, от гърдите чудодейно прорастват кактуси, научаваш се да спиш с отворени очи докато другите бълнуват, чуваш смеха на баща си, вееш се като памучно бельо на простора Му и все повече не разбираш, но вярваш, че поетът жив лежи вкопан на хиляди метри в небето.

След „Хълбоци и пеперуди“ бях убеден, че поезията на Рене Карабаш вече е достигнала своя връх. Рядко съм бил толкова щастлив когато греша.“ – Димитър Стоянович

За авторката

Ирена Иванова има дипломи за преводач и театрален режисьор, но липсата на такава за актьорско майсторство не ѝ пречи да бъде сред най-награждаваните български актриси. Тя печели международни награди от филмови фестивали в Локарно, Стокхолм, Сараево. Сред тях е и „Златна роза“ от Варна за ролята ѝ във филма „Безбог“ (реж. Ралица Петрова). През 2016 година Ирена получава специална покана за членство в Европейската филмова академия, създадена в годината на нейното раждане – 1989.

През 2019 г. на същата етажерка с отличия се нарежда и престижната национална литературна награда „Елиас Канети“, която Рене Карабаш получава за дебютния си роман „Остайница“. Книгата ѝ носи и две важни номинации – за Роман на годината на и Литературни награди „Перото“. „Остайница” влиза в официалния каталог “Contemporary Bulgarian Prose 2019: Ten Books from Bulgaria” на Националния център за книгата, заедно със заглавия на още девет доказани съвременни български писатели. Романът „Остайница“ е преведен вече на френски и арабски и предстои да бъде публикуван във Франция и Египет. Текстове на Рене Карабаш са включени в сборника „Антология на най-превежданите български писатели“.

Предишната ѝ стихосбирка „Хълбоци и пеперуди” е с номинация за Национална награда за поезия „Иван Николов“, което нареди Рене Карабаш сред най-младите номинирани за наградата поети. Отличена е и с първа награда за белетристика в Националния литературен конкурс „Боян Пенев“, а книгата, освен в България, е представяна и в Кеймбриджкия университет, в Лондон и в Прага.

В областта на театъра Ирена Иванова се развива като режисьор и драматург. Сред нейните театрални проекти са спектакълът „Очи сини коси черни“ (по едноимения роман на Маргьорит Дюрас), поставен от нея на сцената на Театър „Възраждане“, и участието ѝ в спектакъла „Портретът на Дориан Грей” (реж. Стайко Мурджев, по романа на Оскар Уайлд), на който тя е драматург и асистент-режисьор.

Ирена Иванова е основател на Творческа академия „Заешка дупка“, която ангажира изявени български писатели, сценаристи и драматурзи, които помагат на пишещите хора в България да усъвършенстват и издадат своите текстове и ръкописи. Приемът за есенното издание на Академията в момента тече, в търсене на своите нови таланти на словото. През новия семестър за първи път е включен курс за комедианти, воден от Теньо Гогов.

Предстоящите класове, за които може да кандидатствате, са:

Клас на Поетите с ментори: Иван Ланджев (теория), Петър Чухов и Аксиния Михайлова (практика) (понеделник и петък)

Клас на Прозаиците с ментори: Дарин Тенев (теория), практиците ще бъдат обявени скоро! (вторник и четвъртък)

Клас на Комедиантите с ментор сценариста Теньо Гогов (курс за комедийни влогъри, стенд-ъп комици, сценаристи и писатели в забавния жанр)

Клас на Актьорите (театър) с ментор режисьорът Стайко Мурджев ( начло 17-ти откомври, всяка събота по 4 часа).

Повече може да откриете на страницата на Творческа Академия „Заешка Дупка“ във Facebook

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти