Апетитно гръцко сувлаки: какви подправки да изберем и как да го приготвим

сувлаки храна вечеря вкусно барбекю
Снимка: iStock

Ако сте били в Гърция, но не сте опитали сувлаки – значи не сте успели да се докоснете до най-традиционната рецепта от гръцката кухня. Не минава тържество или сбирка, без на масата да присъства това ястие.

Какво всъщност представлява? Това е гръцко шишче, което в най-опростения традиционен вариант се състои само от парченца месо, наредени на дървен или метален шиш. Все пак разновидносттите на сувлаки със зеленчуци между месото са не по-малко вкусни и апетитни.

Какъв точно вид сувлаки – със или без зеленчуци, ще си приготвите, зависи от вашия вкус. Добре е, ако сте решили да се придържате към гръцките традиции, да използвате свинско месо.

сувлаки храна вечеря вкусно барбекю
Снимка: iStock

Изберете крехки парченца от горната част на предния бут. Възможно е да ползвате пилешко или агнешко, но помнете – истинските сувлакита се правят от свинско месо. Нарежете на парченца – средни по големина и във формата на кубчета.

Овкусете със сол, зехтин, черен пипер, риган и наредете месните парчета на шишчетата. Ако сте избрали да добавите зеленчуци във вашето сувлаки, редувайте парченце месо с парченце зеленчук. Най-често за целта в Гърция се ползват нарязани чушки и лук, а понякога още домат и тиквичка.

сувлаки храна вечеря вкусно барбекю
Снимка: iStock

Следват два варианта – да поставите веднага шишчето да се пече или да го накиснете през нощта в марината. В първия случай ще се наслаждавате само на вкуса и аромата на месото и подправките. Във втория случай ще получите по-крехки шишчета, обогатени от съставките на маринатата. Ако не знаете какво да изберете, просто опитайте и двата варианта.

В случай че решите да мариновате вашите шишчета сувлаки, направете марината от зехтин, лимон, чесън, лук, риган, сол, черен пипер, бяло вино, розмарин, мащерка. Това са най-подходящите компоненти на една марината за сувлаки. Ако не харесвате някоя от съставките, просто не я слагайте. Добре е месото да престои накиснато минимум няколко часа, а най-добре цяла нощ.

сувлаки храна вечеря вкусно барбекю
Снимка: iStock

Финалният момент в приготвянето на сувлаки е печенето. Той не само, че не е без значение как ще се случи, а е изключително важен. Най-добрият избор е да опечете шишчетата на дървени въглища. Вкусът е неповторим.

Също отличен вариант са всички видове барбекюта. Най-неподходяща е електрическата скара или тиган. По-добре не избирайте тези варианти, ако искате да получите традиционен гръцки вкус на сувлаки.

Добър апетит и „я мас“, както се казва в съседна Гърция!

10 свежи летни рецепти за вечеря

Още вкусни идеи:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти