Създадено за eMAG

7 неща, които не трябва да правите, когато използвате пералнята

7 неща, които не трябва да правите, когато използвате пералнята
Снимка: iStock/Getty Images

Разбира се, че е лесно да използвате перални – слагате дрехите и препарата и натискате копчето за старт. Но дали наистина това е достатъчно?

Всъщност, за да имате съвършено изпрани дрехи в перфектно състояние, има няколко неща, които е добре да не правите. Прочетете кои са те и се съобразявайте с тях при пране, за да избегнете обезцветяване, оцветяване или късане на любимите си дрехи и за удължите живота на пералнята си.

Не слагайте прекалено много дрехи наведнъж

Всички перални имат обозначен максимален капацитет (в килограми), но въпреки това е добре винаги да слагате по-малко дрехи. Ако барабанът е натъпкан, водата няма да може да преминава свободно между дрехите, а и самите те няма да се движат достатъчно, за да се изперат наистина добре.

Не пускайте малко дрехи на пълна програма

Обратното също е валидно – ако сложите прекалено малко количество дрехи и ги пуснете на пълна програма, ще получите излишен разход на вода и електричество. Ето защо повечето съвременни перални разполагат със специални програми за половин пране. Добре е да научите кои са те и да ги използвате при нужда.

Не оставяйте нищо в джобовете

Имаме навика да държим в джобовете си всевъзможни предмети – от монети и билетчета до бонбони и хартиени кърпички. Придобийте навика да проверявате всички джобове, преди да сложите дрехите в пералнята. Твърдите предмети могат да повредят пералнята, а хартиените ще се разпаднат и ще покрият цялото пране с бели мъхчета.

а
Снимка: iStock/Getty Images

Не слагайте омекотител направо върху дрехите

Ако използвате омекотител, никога не го слагайте директно върху дрехите, тъй като може да повлияе на цветовете им и да ги промени. Всички перални имат специално отделение за омекотител, което да използвате – обикновено е обозначено с цвете.

Не използвайте твърде много препарат за пране

Мислите, че колкото повече препарат за пране сложите, толкова по-чисто ще е прането? Грешите. Ако препаратът е твърде много, вероятно няма да се изплакне добре и част от него ще остане по дрехите. Той може да остави петна върху тъканите или да раздразни кожата ви, когато ги носите.

Не оставяйте изпраните дрехи дълго в пералнята

Много домакини имат навика да пускат пералнята късно вечер и да простират рано сутрин. Това обаче не е добра идея. Мокрите дрехи, които остават дълго в пералнята, задържат влага в нея и това може да доведе до поява на мухъл в барабана. Затова е добре да ги вадите веднага щом свърши прането.

Не правете поправки сами

Да изчистите филтъра вероятно можете и сами, но ако забележите по-сериозен проблем с пералнята, най-добре е да извикате специалист. Това е особено практично, ако машината е все още в гаранционен срок.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти