5 храни, които кралицата никога не би яла

Кулинарният екип на кралския дворец винаги е готов да приготви най-сложните и изискани ястия, но е известно, че възгледите на Нейно Величество по отношение на определени продукти остават доста консервативни през целия й живот. Много от членовете на кралското семейство успяват да разнообразят диетата си по време на чуждестранни посещения, както и да опитат нови ястия у дома. Някои храни и комбинации обаче са доста строго забранени. 

Струва си да отбележим, че правилата не винаги са продиктувани само от личните вкусови предпочитания, а са намесени и етикет и предпазни мерки. По правило употребата на определени продукти в кралската кухня е ограничена, за да се избегнат лош дъх или евентуално хранително отравяне. Какво точно няма да намерите в менюто на двореца? 

храни
Снимка: iStock

Миди 

Обратната страна на невероятния вкус на мидите, за съжаление, е свързана с високия риск от хранително отравяне. За членовете на кралското семейство, чиито график е изпълнен с огромен брой срещи и официални събития, това е най-лошият сценарий. Бившият кралски иконом Грант Харолд сподели: „Много умен ход е да избягвате морски дарове, когато сте на публично място и трябва да изпълнявате задълженията си. Не бихме искали член на кралското семейство да има сериозна реакция към храни, особено ако е на обиколка в чужбина.” 

Все пак са възможни изключения. Особено ако говорим за херцога на Кеймбридж, който наистина обича суши. Баща му, крал Чарлз, пък е забелязван да яде миди. Елизабет обаче третирала това правило с голяма строгост. 

храни
Снимка: iStock

Гъши дроб 

Друг продукт, който е част от света на лукса, е строго забранен в Уиндзор от 2008 г. Забраната за деликатеса е въведена от принц Чарлз, загрижен за хуманното отношение към животните. Производството на гъши дроб изисква специално хранене на гъските, тоест отношение към животните, което е признато за жестоко от организацията Peta.  

храни
Снимка: iStock

Сурово месо 

Известно е, че кралицата предпочита добре изпеченото месо. Бившият й готвач Дарън Макгрейди говори за това, като споменава, че на членовете на кралското семейство е забранено да ядат ястия, съдържащи сурово месо. Причината е необходимостта да се предпазят от възможното хранително отравяне и други заболявания, които могат да попречат на работата им.  

храни
Снимка: iStock

Паста 

Кралицата не обичала много нишестените въглехидрати като паста, ориз и картофи. Според нейния готвач тя предпочитала ястия на основата на риба или месо, допълнени със зеленчуци. Отличната физическа форма, която Нейно Величество поддържаше дълги години, е най-очевидното доказателство за това.  

храни
Снимка: iStock

Чесън 

Много гастрономи просто обожават тази съставка и я добавят към почти всички ястия, с изключение на десерти. Уви, кралицата на Англия не споделя този навик. За съжаление, продуктът има силен аромат, което би могло да създаде дискомфорт при важни срещи.  

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти