2 юли: Международен ден на неидентифицираните летящи обекти

k
Снимка: Thinkstock

На 2 юли се чества Световният ден на НЛО. Изборът на датата не е случаен. През 1947 година на този ден е станал т.нар. розуелски инцидент: край американския гр. Розуел се разбива летателен апарат.

Мнозина са на мнение, че това е космически кораб на извънземни – летяща чиния с пришълци на борда.

Собственикът на ранчо „Мак“ открил нещо като летяща чиния, която се била разбила се в имота му. В нея се намирали телата на четирима от пътниците, трима от които мъртви. Всички били ниски, със сива кожа, големи глави и огромни черни очи. Човекът се обадил в близката военна база, откъдето поели контрол над нещата.

На 8 юли 1947 г. във вестниците е публикувано съобщение от ВВС на САЩ, че военните разполагат с летящ обект, намерен в ранчо в щата Ню Мексико, в района на Розуел. Няколко часа по-късно бригаден генерал Рами, командващ 8-а въздушна армия, опровергава тази информация. 

Според официалното обяснение край Розуел не е катастрофирал НЛО, а са паднали парчета от свръхсекретна сонда от програмата „Могул“ за проследяване на съветските ядрени изпитания. 

7 разплетени мистерии от световната история

Няколко години по-късно майор Джес Марсъл, който през 1947 г. е бил началник на разузнавателния отдел в базата на ВВС в Розуел, дава сензационно интервю. В него той казва, че историята със сондата е измислена. Според Марсъл „това са били предмети с извънземен произход“.

k
Снимка: Thinkstock

През 2001 г. Хактан Акдоган, създател на Международния музей на НЛО в Истанбул, Турция, публикува предложение за отбелязването на този ден. 

Въпреки липсата на неопровержими доказателства, че край Розуел се е разбил НЛО, всяка година в началото на юли в града се стичат над 200 000 души, за да участват в своеобразен фестивал. В неговите рамки се организират семинари, лекции, специални експозиции. Има и костюмиран Парад на извънземни.

k
Снимка: Thinkstock

В дните на фестивала в хотелите на Розуел не остават свободни места, изкупуват се почти всички сувенири с „извънземна“ символика. На туристите се показват едновременно четири места, където се е разбила летящата чиния. 

На едно от тях е издигнат паметник, който удостоверява, че „това е истинското място“ на катастрофата на НЛО. Известно е, че НЛО-индустрията всяка година носи на икономиката на гр. Розуел приходи от около 5,2 милиона долара.

Любопитни мистерии от онлайн пространството

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти