Варивата - българските супер храни и за какво са полезни

Платена публикация

Kaufland
Снимка: Kaufland

Вероятно няма човек, който не е чувал за понятието „супер храна“ и всеки може да назове поне три такива. Като започнем от екзотичните за нашите георгафски ширини киноа и авокадо, минем през нашумелите чудодейни сушени плодчета от годжи бери и завършим с неделимите от българската кухня чесън и спанак.

Много от храните, популярни като суперхрани, не са достъпни за всеки джоб, а и не са налични във всеки магазин. Но знаете ли, че българската традиционна кухня изобилства от супер храни, които заслужават да получат заслужено признание като полезни, здравословни, достъпни, а в същото време типични за родния вкус. Това са българските варива - храни с изключителна важност за балансираното меню на вегетарианците и при спазване на пост, защото набавят на организма така необходимите му протеини, въглехидрати, влакнини и какви ли не още полезни вещества.

Варивата са основни храни, които се приготвят с „увиране“, за което подсказва и името на категорията. Такива са всички бобови и пшенични растения, както и лещата и оризът. С варива можем да приготвим безброй ястия и всичко зависи само от нашето въображение. Каквото и да решим да приготвим, можем да разчитаме на селекцията от родни варива под марката „Брей!“. Достъпни и налични в най-близкия до нас магазин на Kaufland, те са  проверени за плесени, вредители и примеси. Отгледани в България от традиционни български семена, те са полезни и незаменими в нашето хранене. Нека отдадем нужното внимание и време на нашата селекция от топ 6 полезни български супер храни и техните супер сили:

1. Бобът - протеиновият бог

Бобът може да не е родом от Балканите, но за сметка на това се е превърнал в неделима част от българската трапеза. Той е известен с високото си съдържание на растителни протеини. Това го прави основен източник на аминокиселини, които са от съществено значение за мускулното възстановяване и тъканната регенерация. Освен това, бобът е богат на влакнини, които подпомагат храносмилателния процес и допринасят за здравето на храносмилателната система. И накрая, но не на последно място бобът е изключително вкусен в гърне, на боб чорба и като пълнеж на любимите ни пълнени чушки с боб на Бъдни вечер.

2. Леща – витаминозна бомба за цялото семейство

Лещата, още една от зърнените култури, които заемат важно място в българската кухня, е известна с високото си съдържание на витамини и минерали. Тя предоставя значителни количества желязо, фолиева киселина, калий и витамини от група B. Тези хранителни вещества подпомагат кръвообращението, имунната система и оптималното функциониране на метаболизма. А всяка прагматична домакиня знае, че се готви лесно, а удобната разфасовка от 0.5 кг от марката „Брей!“ е идеална за едно готвене за цялото семейство!

3. Булгур - бърз и полезен

Булгурът, популярно използван в българската кухня, е приготвен от натрошена и предварително сварена твърда пшеница. Той е познат с бързото си приготвяне и високото съдържание на фибри. Той е пълнозърнеста храна, богата на фибри, които са основен фактор за доброто функциониране на храносмилателната система, насърчават усвояването на храната. Той може да бъде фин и едър, а и двата вида дават разнообразие от рецепти и кулинарни възможности да бъде използват и като гарнитура, компонент в салата, а защо не и за приготвяне на постни кюфтенца?

4. Пшеница – дава енергия и хранителни вещества

Пшеницата, основен елемент в българската хранителна традиция, предоставя важни хранителни вещества и енергия за тялото. Тя е част от нашата традиция, обичаи и е източник на сложни въглехидрати, които снабдяват организма с необходимата му енергия. Освен това, пшеницата е богата на витамини от група B, фолиева киселина и минерали като магнезий и желязо, които поддържат здравето на костите и имунната система.

5. Ориз – зърненият ни съюзник за енергия

Оризът е от изключително значение за световната кухня. Почти няма кътче на нашата планета, където не се яде ориз, и има защо – изключително хранителен е и се усвоява лесно от организма. Освен това дава почти неограничени възможности за приготвяне на основни ястия, гарнитури, десерти и всичко зависи от въображението на домакинята или домакина, който го приготвя. Зърното от ориз съдържа 75 – 85 % въглехидрати и 5 – 10 % протеини. Тези два компонента са с много висока усвояемост за организма на човека – около 96 %, поради което храненето с ориз е много ефективно. Затова е предпочитан и от хората с висока физическа активност, набавяйки нужната енергия за интензивни силови тренировки. Но за пълноценно меню нутриционистите препоръчват да се съчетае с месо, риба или ядки, които добавят незаменими аминокиселини за тялото.

6. Нахутът – източник на здраве и аминокиселини

Нахутът, популярен още у нас и като леблебия е смятан за афродизиак и е бил използван като такъв както от древните египтяни, така и от арабите. Той е една от най-рано култивираните от човека култури. Ядките на нахута, подобно на повечето бобови растения, са добър източник на белтъчини (протеини) – около 20% от сухото съдържание, необходими на организма за клетъчното възстановяване. Изобилието от витамин Е укрепва имунитета, предпазва сърцето и поддържа здрави кожата и косата. Той съдържа и цинк, който подобрява функциите на имунната система. В допълнение нахутът е полезен източник на изофлавони, които имат естрогеноподобен ефект и потискат образуването на тумори. Те са също така добър източник на лецитин и фолиева киселина. Съдържанието на мазнини е ниско в сравнение с други ядки (например орехи, фъстъци и др.) Към всичките му здравословни ползи можем да добавим, че от него става страхотен хумус, превърнал се вече в постно изкушение за съвременния човек.

Българските варива са супергероите на нашата кухня. Тези уникални храни са богати на протеини, витамини, минерали и фибри. Включването им в нашето ежедневно хранене може да подобри нашето здраве, да насити тялото с необходимите хранителни вещества и да спомогне за поддържането на балансиран и здравословен начин на живот. Не забравяйте да ги включите в своето меню и да се възползвате от техните благоприятни ефекти върху вашето здраве.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти