5 безценни малки неща, които да правим всеки ден за детето си!

Платена публикация

5 безценни малки неща, които да правим всеки ден за детето си!
Снимка: netinfo

В забързаното си ежедневие често забравяме да показваме на децата си какво означават те за нас. Несъзнателно пропускаме моментите на мили и искрени жестове към малчуганите си, а те се нуждаят от любов и грижа. Когато станем родители, трябва да знаем, че с всички наши мисли и действия, ние кодираме бъдещето на децата си – физическо и психическо. Ще споделим с вас 5 безценни малки неща, които трябва да правим за детето си всеки ден!

Да ги даряваме ежедневно с любов

Всяка прегръдка, всяка милувка и всеки жест на нежност към тях са сред безценните неща, които им помагат да растат и формират техния свят. Децата се нуждаят от постоянна подкрепа и насърчаване - така те се научават да вярват в себе си. Трябва да се интересуваме какво мислят и какво чувстват, да ги изслушваме внимателно, всеки път, когато се опитват да ни кажат нещо. Ние също сме били деца, дори и да сме забравили тези моменти, трябва да се опитаме да погледнем света наоколо през очите на децата си. Всичко това е част от процеса на изграждане на емоционално здрави деца.

Да бъдем отговорни родители

Понякога е трудно да разграничим за какво сме отговорни като родител и за какво не. Ние сме отговорни за доста трудни решения, които трябва да вземем, свързани с живота и бъдещето на децата. През тяхното израстване, ставаме отговорни ни за това как да ги научим да бъдат самостоятелни. В това число, да бъдат способни сами да взимат решения. Трябва да ги подготвим за живота, който е пред тях, като ги научим, че в него ще има и хубави, и лоши моменти.

Снимка: netinfo

Да даваме личен пример

Децата се учат като подражават на другите. А родителите са огледалата, в които те ще се огледат за първи път и ще копират нашите дейстия. От смеха, до начина на изразяване, мимиките и жестовете. Ако ние използваме думички като „Благодаря” и „Извинявай”, те със сигурност ще ги научат. Важно е да осъзнаваме, че нашият пример влияе и изгражда един „малък“ човек.

Да бъдем постоянни в действията си

Трябва да се научим да бъдем постоянни в действията си като родители. Това е трудно, особено, когато постоянно опитваме нови начини да възпитаваме децата си. Ако сме решили, че нещо, което децата правят не е правилно, трябва да отстояваме всеки път решението си, дори когато видим детските очи пълни със сълзи. Децата ни трябва да знаят какво да очакват от нас, и какво ние очакваме от тях.

Снимка: netinfo

Да ги образоваме ежедневно

Всеки ден трябва да се стремим да проправим път на децата за развитие на ума, чувствата, волята, характера, за добиване на нови знания и умения. Това може да се случи чрез игри, рисуване, оцветяване, моделиране. Може да им разказваме приказки или просто наши любими истории, но такива, които да провокират въпроси. Децата обичат да задават много въпроси, това е техният начин да създават причинно-следствени връзки между историите и реалния живот. Възползвайте се и вие също им задавайте въпроси. Позволявайте им да си измислят нови сюжети и собствени истории, защото така организират мислите си и развиват социални и вербални умения.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти