Да разсеем малко митове около нашата коса

Какво ли не правим в името на суетата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Митовете и легендите са като приказките, в които все ни се иска да вярваме, но винаги в някакъв момент се намесва по един плесник от реалността, който разваля цялата магия.
И в този дух и ред на мисли нека развенчаем няколко погрешни схващания касаещи любимата ни коса.

Клъцни/Срежи
Не се заблуждавайте, че редовното подстригване на косата я кара да расте по-бързо. То със сигурност ще я посъживи и подхрани, но с или без помощта на ножицата косата добавя по сантиметър, сантиметър и половина към своята дължина на всеки 30 дни. Все пак вие подравнявате краищата, но не забравяйте, че растежът на косата тръгва от корените.

Побеляха ми косите
Не си скубете косите за щяло и нещяло, но с появата на някой и друг бял косъм по главата, често ни се ще да забавим отпечатъка на времето като моментално го откъснем. Да, но после ни разправят бабини деветини, че от това нервно скубане ще последва лавинообразно изникване на нови и нови белоснежни и недолюбвани от никого коси.

Бъдете спокойни, защото няма никаква роднинска връзка между скубането на бели косми и поникването на нови и нови техни събратя.

Ако все пак имате повечко такава коса, която ви дразни, не я малтретирайте излишно, за да не увредите допълнително вашите корени, а чисто и просто си купете боя за коса или отидете на фризьор, който ще отстрани проблема.

Не се цепи от колектива
Козметичната индустрия помага, но не е Господ, за да реши всеки наш суетен казус. Цъфтящите краища по вашата грива няма как да се премахнат дори и с най-прехваления продукт, ако не е намесена ножицата. Знаем, че обичате онзи вреден навик да късате цъфтежите с нокти, но се спрете и бягайте към фризьорския салон да се подкъсите.

Слънце и вятър в косите
Тук развенчаваме два мита накуп, а първият от тях е свързан с използването на сешоар. Този електроуред може да изгори косата ви, от което тук-там да падне някой косъм, но това явление ще е само временно, докато не израсне нова коса.

Слънцето също причинявало косопад, ама друг път. Само се замислете за факта, че косменият фоликул се намира дълбоко под скалпа и силно се съмняваме слънчевите лъчи да могат да проникнат чак до там.

Едно и също всеки ден
Тази легенда е разгадана отдавна, но нека и ние я споделим отново с вас, драги читатели. Всекидневното миене на косата с шампоан я омазнява още повече и се примирете с тази горчива истина веднъж завинаги. Старайте се да я къпете през ден или два пъти седмично, освен ако не страдате от оттенък близък до лъскавината на слънчогледовото олио.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти