Великите жени: Даяна Врийланд, която променя правилата в модата през 70-те години на 20 век

Великите жени: Даяна Врийланд, която променя правилата в модата през 70-те години на 20 век
Снимка: netinfo

Мария Николова

Тя е била моден журналист, работила е за "Харпърс базаар" (Harper's Bazaar) и модната библия "Вог" (Vogue) и е една от най-влиятелните модни фигури в американската фешън история през 20 век.

Даяна Врийланд се ражда през 1903 година в Париж.

Моминското ѝ име е Даяна Далзиел, а семейството ѝ е доста заможно. Детството си прекарва във Франция, а като тийнейджър заминава за Щатите заедно с родителите си.

Започва кариерата си в "Харпърс Базаар" през 1936-а. Нейната колонката, озаглавена "Ти защо не..." (Why Don't You...?) е била известна с предлаганите в нея новаторски и креативни съвети за мода и лайфстайл, които определено изпреварват епохата си.

По-късно Врийланд става моден редактор и утвърждава себе си като една от най-добрите емблеми за стил в страната.

През 1962-а се присъединява към екипа на "Вог" и продължава да бъде могъща сила в модния свят. Издигайки се по кариерната стълбица, тя заема поста главен редактор на емблематичното списание.

Популярна е с това, че модните ѝ съвети са практични и съобразени с Голямата депресия, която сполетява Щатите през 30-те години на миналия век. Един от най-ярките трендове, които придобиват световна популярност, благодарение на нейната "модна пропаганда", са бикините, сравнително непопулярно и непознато дотогава бельо за нежната част от населението.

През март 1924-а се омъжва за Томас Рийд Врийланд, банкер и международен финансист. Раждат им се двама сина.

Даяна се помни със своето неповторимо чувство за стил и професионализма, с който се раздава за "Вог".

Едни от най-разпознаваемите и незабравими нейни изказвания са:

"Първото нещо, на което учат бъдещите гейши, когато са едва на 9, е да бъдат чаровни и към жените. Всяко момиче трябва да бъде обучавано на това"

"Грозните и посредствени обувки за края на цивилизацията"

"Мисля, че част от моя успех като редактор дойде от факта, че не се страхувам. Това бях аз - разкривах се цялата пред читателите ни. Това беше работата ми. Считам, че винаги имах ясна визия какво иска аудиторията ни. Давахме им това, което те никога не са подозирали, че искат"

"Бикините са най-важното изобретение за човечеството след създаването на атомната бомба!"

Врийланд продължава да следи изкъсо модния свят и да поддържа контактите си в модните среди дори след оттеглянето си от "Вог". В последните години от живота си пише своята автобиография.

Умира през 1989 година на 86-годишна възраст. Но личността, професията и живота ѝ продължават да вълнуват модните любители и до ден днешен.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти