От какво имам нужда на плажа?

От какво имам нужда на плажа?
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Песъчинки гальовно да докосват кожата ни, слънцето да я гали с топлина, а водата да я освежава и дарява със солени ласки...

Нима това не описва в едно изречение всичките ни мечти, които бленуваме през лятото?

И все пак – не можем да отидем на море неподготвени. На плажа багажът трябва да е малък, но добре организиран, така че да се наслаждаваме на почивката ни в пълния ѝ блясък.

За да ни е  приятно на плажа, трябва да сме наясно кои са основните неща, които не бива да пропускаме да поставим в плажната чанта и които предвидени навреме, могат да ни спестят нерви, негативни емоции и средства.

Разбира се, няма как да не започнем списъка с най-важното – а именно - плажната чанта. Добре е тя да има повече отделения – за хавлиите, за слънцезащитната козметика, за книгата ви, за бутилка с вода.

На плажа няма нужда да носите лични документи, нито пък портфейл. Вземете пари, толкова колкото знаете, че биха ви стигнали през следващите няколко часа слънчеви бани. Сложете ги в някой от страничните джобове на чантата. Дори можете да сложите отделни банкноти в отделни джобове, за да не стоят на едно място – от съображения за сигурност.

Можете да прибирате парите си в пакетче носни кърпички. Ако случайно станете жертва на обир на плажа, крадците не биха заподозрели, че именно там сте скрили банкнотите и монетите.

Не пропускайте да сложите в плажната чанта слънцезащитната козметика, която ще защитава вас и цялото семейство от вредното влияние на слънцето. (повече за нея, можете да си припомните ТУК) За децата - тя трябва да е специално предназначена за тях, с по-висок фактор. (припомнете си статията за 6-те фототипа кожа ТУК) За кожата на лицето си, предвидете отделен крем с по-висока защита.

Преди да тръгнете за плажа, оставете бутилката с вода, която ще носите там, във фризера за час-два – за да замръзне. Така, когато слънцето напича чантата ви и ледът започне да се топи, винаги ще имате студена вода, с която да утолите жаждата.

На морския бряг няма нужда от тежки храни – носете плодове за междинните хранения и подкрепяйте тялото си, когато усетите умората от плуването сред вълните.

Препоръчително е да имате подходящи слънчеви очила и шапка – моделът и формата ѝ зависят изцяло от вас – капела, сламена, по-спортна с козирка. И също така, прекарвайте повече от времето под плажен чадър.

Най-добрата „дреха“, с която можете да ходите на плаж, е пареото – този ефирен шал, позволяващ да го носите поне по 10 възможни начина – и същевременно да заема минимално място в плажната чанта, когато вече сте на брега и се печете на хавлията си.

Постарайте се в периода на най-силното слънце (между 12 и 15 ч.) да сте на сянка и да сте добре хидратирани. Ако сте на море с децата, бъдете внимателни и грижовни за тях, детската кожа и здраве са много по-крехки от нашата.

А сега не ни остава нищо друго, освен да ви пожелаем приятни мигове на морето, вече сигурни, че сме ви дали изчерпателни и полезни съвети.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти