Малка черна рокля

Малка черна рокля
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Това не е приказка за рокли. Въпреки това, вълшебният сюжет е безупречно вплетен в нишките на близо 90-годишната история на малката черна рокля.

Не, не защото в създаването ѝ има мистика или тайнственост. Напротив. Истинската магия на черната малка “красавица” е съвсем елементарна. Всъщност, нейното чародейство се крие в това, че тя присъства под различни форми, кройки и модели в гардероба на всяка жена по света...

Независимо от възрастта, телосложението или ръстта си, всяка Edna дама по света има в будоара си минимум един брой от Нея – малка, черна, стилна, подходяща за всеки повод...

Идеята за малката черна рокля се ражда през 1926 година, а вълшебната орисница, която извайва детайлите й е самата Коко Шанел – Edna от най-известните модни диктаторки на XX век.

Всъщност, черните рокли съществуват и много преди това, но дотогава те винаги са били символ на скръб и траур и в тях са се обличали единствено овдовели жени.

Ако се върнем назад в дантелените хроники, появата на малката черна рокля не е никак случайна. През 20-те години на миналия век еманципацията се развива с пълни обороти. Прическите на жените се скъсяват, дължините на полите също. Дрехите стават все по-разголени и прилепнали по нежния силует. Точно тогава Коко Шанел, която набира все по-голяма популярност в света на модата, съзира Edna прекрасна възможност.

Шанел усеща необходимостта от ново дамско "оръжие", което да преобърне установените стереотипи. Тя напипва "правилната игла" и ушива роклята, която по-късно ще се превърне в неизменен тоалет на някои от най-големи холивидски изкусителки като Одри Хепбърн и Мерилин Монро.

Да се направи рокля, която да бъде емблема на стила, изтънчеността и елегантността, но едновременно с това да бъде революционна, новаторска и неповторима, не е никак лека мисия. Но Коко Шанел успява не само да я създаде, а и да я утвърди във времето, така че малката черна рокля да продължава да бъде символ на изискаността и съвършенството и до днес.

И така в продължение на 87 години "малката черна перла" на Шанел заслужено печели симпатиите на нежния пол по света. Без значение от модните предпочитания на дамите, тази рокля някак обединява техния вкус и усет за женственост, като задоволява дори най-претенциозните "принцеси".

Предимствата на малката черна рокля пред останалите съвременни дизайнерски "изобретения" може би са повече от нишките, вплетени в кашмирената материя, с които е била създадена тя. Въпреки това аз ще ви споделя най-важните според мен причини, заради които тя е толкова прекрасна...

  • Предлага се в безброй вариации, различни форма и дизайн.
  • Наистина е подходяща за абсолютно всякакъв повод.
  • Перфектно пасва на всякакви фигури - на по-дребни и по-високи жени, на много слаби или по-закръглени дами.
  • Лесно се съчетава с чанта и обувки, както и с всякакви други разнообразни бижута и аксесоари.
  • Дори да имате десетки малки черни рокли по закачалките ви, винаги ще им намерите правилно и практично приложение.
  • Можете да я намерите интерпретирана различно от всяка Edna модна марка по света и да я закупите на цена, съобразена с вашия личен бюджет.

Може би ще прозвуча изтъркано, точно като износен захабен черен плат, но наистина има неща, които никога не излизат от мода. И малката черна рокля е едно тях. Дори да се съмнявате, че днес ще бъдете актуални и стилни, облечени в нея, погледнете към иконите на женствеността Одри Хепбърн и Мерилин Монро, които никога не грешат!

Това не е приказка за рокли. В тази история даже няма и магия. Има само Edna малка черна рокля, която, ако за миг си представим, че можеше да говори, щеше да потропва тихо от вътрешността на гардероба, да подава нежно ръкави и да прошепва привлекателно: "Облечи ме, облечи ме..."

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти