Създадено за Beauty

Колагенът, от който всяка Edna от нас има нужда – с какво той е толкова важен?

а
Снимка: iStock/Getty Images

Ако ни позволите да перифразираме един много познат израз, бихме могли смело да кажем, че колагенът е най-добрият приятел на момичетата. Няма как да не сте чували за него поне веднъж през живота си. Но замисляли ли сте се какво всъщност представлява той и защо ни е така необходим? В следващите редове ще ви разкажем.

Какво представлява колагенът?

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото ни.  Той е основният компонент на съединителната тъкан, който изгражда сухожилията, връзките, кожата и мускулите. Консумирането на колаген може да има различни ползи за здравето - от облекчаване на болки в ставите до подобряване на здравето на кожата и косата.

Колагенът е основен компонент на кожата ни

а
Снимка: iStock/Getty Images

Той играе роля в укрепването на кожата, както и нейната еластичност и хидратация. С напредването на възрастта тялото ни произвежда все по-малко колаген, което води до изсушаване на кожата и образуване на бръчици. Въпреки това, няколко проучвания показват, че колагеновите пептиди или добавките, съдържащи колаген, могат да помогнат за забавяне на стареенето на кожата чрез изглаждане на бръчките и сухотата.

Ползотворният им ефект се приписва на способността им да стимулират тялото ни да произвежда колаген самò. И не само, добавките с колаген могат да насърчат производството на други протеини, които помагат за структурирането на кожата, включително еластин и фибрилин.

Колагенът помага за облекчаване на болките в ставите

а
Снимка: iStock/Getty Images

За да не си помислите, че действието на колагена се свежда само до козметични промени и разкрасяване – той помага да се поддържа целостта на хрущялите и защитава ставите ви. За съжаление, с възрастта и намалелия колаген, рискът от развитие на дегенеративни ставни заболявания като остеоартрит се увеличава. Приемът на допълнителен колаген може да се натрупва в хрущяла и да стимулира тъканите ви да го произвеждат. Някои изследователи предполагат, че това може да доведе до липса на възпаление, по-добра подкрепа на ставите ви и намалена болка.

По-здрави нокти и по-гъста коса

а
Снимка: iStock/Getty Images

Приемът на колаген може да увеличи здравината на ноктите ви, като предотврати чупливостта. Освен това може да стимулира косата и ноктите ви да растат по-бързо. А за една жена е много важно косата и ноктите ѝ да са в перфектно състояние, нали? Определено нито една дама не би се зарадвала да намира „гнездо“ на възглавницата от собствената си коса и чувството е меко казано потискащо.

а
Снимка: Healthina

След като стана ясно колко са важни добавките с колаген, резонно е да се чудите как да си ги набавите, нали? Разбира се, може да си го набавите с някои храни, които не всички обичат обаче. Това е костният бульон, свинските уши, пилешките крила, черва… изобщо всичко, което е свързано с кожите и хрущялите на птици, бозайници и риби. Не звучи много вкусно, нали? Затова ви предлагаме една чудесна и вкусна алтернатива - здравословни дъвчащи таблетки Beauty+ с колаген и биотин от Healthina.

Beauty+ е хранителна добавка, която не съдържа само хидрозолиран колаген, за който вече стана ясно колко е полезен за здравето и еластичността на кожата. Beauty+ съдържа цял коктейл от полезни вещества като витамини C, A и Е които действат заедно, за да поддържат кожата здрава, като защитават клетките от оксидативен стрес, Биотин, който допринася за поддържането на косата в нормалното ѝ състояние, и небезизвестният Коензим Q10, който всъщност е антиоксидант, действащ на клетъчно ниво и предотвратяващ формирането на свободни радикали. Две от тези здравословни дъвчащи сърчица на ден са достатъчни, за да си осигурете колагена, от който се нуждаете!

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти