Кои са носителите на "Златна игла" за 2013 г.

Проф. Любомир Стойков в компанията на стилист Капанов (носител на "Златна игла 2013" за принос в българската мода) и Николай Божилов (спечелил статуетката в категорията "Най-добър млад дизайнер")
Снимка: emodno.com

След петгодишно прекъсване годишните награди за българска мода "Златна игла" отново добиха актуалност. Те се връчват от Академията за мода, чийто председател е проф. Любомир Стойков.

Родните отличия в областта на модата ще бъдат връчени за петнадесети път. Церемонията ще се проведе на 10 април в клуб "Sin City". Призовете за 2013 г. са разделени в пет категории, чиито победители вече са ясни.

* "Дизайнер на годината" е София Борисова, която ще покаже част от юбилейната си колекция "Limited Edition" по повод 20 години от създаването на нейната модна къща "Романтика".

* "Модна къща на годината" пък става именно "Романтика".

* За "Моден фотограф на годината" ще бъде отличен Костадин Кръстев – Коко, който е снимал голяма част от българските популярни лица, както и фотосесии и корици за почти всички списания в България.

* Носителят на приза "Най-добър млад дизайнер" е Николай Божилов, който ще представи колекцията си "1300+33". В нея той прави паралел между кубизма от началото на 20-ти век и минимализма в модата на 90-те години. Колекцията е инспирирана от монумента в стил кубизъм край Шумен, който отбелязва 1300 години от създаването на българската държава.

* За принос към българската мода статуетка ще получи стилист Капанов, председател на "Националното сдружение на фризьорите в България".

Трикратната носителка на "Златна игра" Жана Жекова разкри, че тоалетите в новата й колекция "Небесна палитра" са вдъхновени от богатите нюанси и преливни тонове на небето. От години тя е и една от най-предпочитаните и търсени дизайнерки за абитуриентските балове. Въпреки това, според нея понятието "абитуриентска мода" не същества. "Има официална мода, а тази година момичетата са най-повлияни от червения килим. Вече не се търси креативността на дизайнера, а филмова и сценична мода", допълва Жана Жекова.

Прическите тази година отново ще бъдат естествени и ще подчертават младостта на абитуриентите. "Силата на завършващите е тяхната младост. Винаги настоявам те да изглеждат натурално. Трябва да бъдат по-млади, а не по-дами", категоричен бе стилист Капанов.

* Академия за мода е българско сдружение с идеална цел, създадено през 1994 година в Париж по идея на Донка Ганева и Любомир Стойков. Сред досегашните носители на "Златна игла" са българските дизайнери Запрян Маринов, Мария Недкова, Натали Генова, Евгения Живкова, Фани Пападопулу, Жана Жекова, Нели Колева, Албена Александрова, Виргиния Здравкова, Мария Мичева, Светла Димитрова, Мира Бъчварова, Кристина и Константин, Георги Колев, Дарина Манченко, Боряна и Катерина Цаневи, Авин Стил и др.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент