Как се е променила модата у нас за последните 100 години

Лилия Огнянова

Казват, че българката е сред най-красивите жени на планетата. Ние сме склонни да се съгласим с това, но не защото се бием в гърдите от излишна патриотщина, а защото българската жена успява да съхрани женствеността и стила си независимо от бурните и тежки исторически периоди, през които минава.

Модата у нас за последните 100 и отгоре години се е променила драстично, смеем да кажем към по-добро.

За най-добра илюстрация и нагледен пример за вкуса на жената към аксесоарите и дрехите могат да бъдат определени филмите. Именно киното разкрива модните трепети на по-нежната половина от човечеството.

Спомнете си „Козият рог“, „Време разделно“, „Крадецът на праскови“, „Вчера“, а сега си припомнете някои от съвременните филми и сериали като „Love.net”, “Морска сол”, “Стъклен дом” и т.н. Разликата в облеклото на дамите е забележителна, нали?

Във видеото по-горе можете да видите в рамките на няколко минути как се е изменил начинът на обличане на българката за последните 100 години.

Идеята на клипа е закачка към публиката, която е призована да избере любимата си визия и да коментира развитието на българската мода през годините.

Във видеото главната роля е поверена на влогъра Наталия Такова-Мазгарева, позната със своя влог Natali’s Make Up.

Сред първообразите, вдъхновили визиите в клипа са тези на героини от вечните български филмови класики като „Време разделно“, „Крадецът на праскови“, „Оркестър без име“, „На всеки километър“ и др., като не са пропуснати и някои от най-ярките звезди от музикалната сцена у нас като Милена Славова и Сашка Васева.

Проектът няма претенциите да бъде „историческа или модна справка“, а пресъздава красотата и стила на българската жена през годините, пречупени през погледа на екипа от професионалисти, застанали зад проекта.

Сред тях са художникът по костюмите Яна Криспин, гримьорът Атанас Темнилов и коафьорът Елена Димова, а цялостната реализация е дело на екипа на режисьора Боряна Гидикова, която стои зад всички проекти на продуцентската компания 7Talents.  

Можете да споделите видеото и с приятелите си от чужбина, като им покажете специалната англоезична версия на видеото, която можете да видите ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти